tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dystra siffror fick S:t Görans sjukhus att skapa nya vårdplatser

Publicerad: 31 oktober 2012, 08:58

På S:t Görans sjukhus har för många patienter återinlagts på IVA de senaste åren. Men nu vänder det.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingCapio S:t Görans sjukhus

Statistiken från Svenska intensivvårdsregistret blev en väckarklocka för Capio S:t Görans sjukhus i ­Stockholm. Tre år i rad klarade inte sjukhuset gränsvärdet för hur många utskrivna patienter som behövde återvända till IVA inom 72 timmar.

Uppföljningar började då göras av alla patienter som måste tillbaka från vårdavdelningar till intensivvårdsavdelningen.

– Vi ser att återintag knappast gått att undvika i hälften av fallen. Vi har förhållandevis många svårt sjuka patienter och komplikationer har tillstött, säger Sixten Bredbacka, verksamhetschef på anestesikliniken, dit IVA hör.

För att fånga in uppslag till förbättringar ringde IVA-chefen Hans Blomqvist runt till IVA-enheter i landet med både bättre och sämre värden i intensivvårdsregistret än S:t Göran. Ett resultat blev att fyra så kallade förstärkta vårdplatser öppnades på medicinkliniken under 2010.

– Där kan vi ta hand om patienter med extra stora behov av omsorg, till exempel patienter med trakeo­stomi, en öppning i halsen som behöver rensas från slem, säger Sixten Bredbacka.

I år tillkom dessutom en inter­mediäravdelning med fyra vårdplatser. Den ska bland annat underlätta övergången mellan IVA och vårdavdelningar. Med de förstärkningarna anser Sixten Bredbacka att IVA har tillräckligt med resurser, när det gäller både personal och antal platser.

Men någon prislapp på vad den nya organisationen kostar har varken han eller chefläkare Måns Belfrage. Det finns många olika delposter och även kvalitetsbrister har sitt pris, som risk för fler komplikationer.

Till nyheterna hör även att IVA identifierar riskpatienter i samband med att de skrivs ut och patienter ska följas upp på vårdavdelningar.

– Vi stödjer personalen där för att tidigt identifiera och åtgärda försämringar, säger Sixten Bredbacka.

Inför Dagens Medicins besök på sjukhuset i mitten av oktober kontrollerade han andelen återintagna inom 72 timmar. För 2012 låg då siffran på 2,9 procent.

– Håller det här i sig klarar vi kvalitetsmåttet 2012 och det är mycket viktigt för oss, säger Måns Belfrage.

Även Centralsjukhuset i Karlstad och centrala intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset hade för många återinläggningar 2009, 2010 och 2011.

Relaterat material

Underbetyg för vart tredje sjukhus

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev