Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-cigaretter kan vara farligare än man trott

Publicerad: 22 januari 2015, 07:23

Foto: Thinkstock

Personer som använder e-cigaretter kan få i sig mer cancerframkallande formaldehyd än man tidigare vetat, enligt ny forskning i tidskriften New England Journal of Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultatet redovisas i ett kortare brev i den senaste utgåvan av tidskriften. Det är kemisten David Peyton och hans kolleger vid Portland State University i USA som har funnit en ”dold” fraktion av formaldehyd i röken som inandas från elektroniska cigaretter.

Den här dolda formaldehyden bildas under vissa omständigheter när ämnet reagerar med glycerol och propylenglykol i den rökliknande vattenånga som användaren andas in från e-cigaretten.

Formaldehyden bildar då så kallade hemiacetaler som är mer instabila molekyler och som senare kan avge formaldehyd i lungorna.

Enligt forskarnas beräkningar kan intaget av formaldehyd från e-cigaretter därmed vara mycket större än intaget av formaldehyd från vanliga cigaretter.

– Det finns flera andra cancerframkallande ämnen i vanliga cigaretter. Men våra fynd visar att ingen kan betrakta e-cigaretter som helt ofarliga. Det tar flera år förrän man ser de skadliga effekterna av rökning så det kan ta tio år innan vi har motsvarande belägg för e-cigaretter, skriver David Peyton i ett mejl till Dagens Medicin.

Med utgångspunkt i vad som tidigare är känt för cancerriskerna med formaldehyd beräknar forskarna att en långvarig användning av e-cigaretter skulle kunna höja cancerrisken med 0,4 procentenheter under en livstid. Detta under antagande att inhalering av hemiacetalformerna av formaldehyd medför samma risker som inhalering av formaldehyd i gasform.

Bildningen av den dolda formaldehyden har hittills bara studerats för ett märke av e-cigaretter. Vidare bildades den bara när e-cigaretten användes med ett förhållandvis högt volttal, 5,0 volt.

Studien är intressant, tycker Martin Burman, som är utredare på Läkemedelsverket.

– Det är känt sedan tidigare det kan finnas formaldehyd i e-cigarettröken. Resultaten visar vikten av att reglera produkterna och därmed låta dem genomgå ordentliga toxikologiska tester innan de får säljas, säger han.

Studien får dock kritik från en lobbyorganisation för e-cigaretter. Forskarnas metod representerar en onaturlig användning av e-cigaretter som skulle smaka illa. Det menar Gregory Conley, advokat för American Vaping Association, som uttalar sig i amerikanska medier.

I dag klassas inte e-cigaretter som läkemedel. Läkemedelsverket har dock drivit frågan om att de borde göra det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev