Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-hälsa i väntrummet

Publicerad: 22 oktober 2014, 10:50

I väntrummet: Patrik Sundström, Anette Falkenroth, Elisabeth Strandberg och Torsten Håkansta.

Foto: Jens Krey

Nationella e-hälsodagen började muntert men under ytan puttrade otåligheten.


– Det borde bli en nationell flaggdag.

Så inledde Torsten Håkansta, E-hälsomyndighetens generaldirektör, sin medverkan i Nationella e-hälsodagen på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Tillsammans med dagens moderator Anette Falkenroth, medicinsk informationsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, tog han plats i en liten sittgrupp på scen inför de nästan 1 000 deltagarna. De fick snart sällskap av Elisabeth Strandberg från Svensk Sjuksköterskeförening och Patrik Sundström, ansvarig för programområdet e-hälsa vid Sverige Kommuner och Landsting, SKL.

Samtalet flöt på i ironikryddat gemyt, men det var tydligt att del låg en viss frustration i luften.

E-hälsomyndighetens arbete med det nationella hälsokontot, kallat Hälsa för mig, har ju som bekant fastnat i en överklagad upphandling. Något som Torsten Håkansta kommenterade med:

– Man brukar tala om förändringens fyra rum. Just nu befinner vi oss i väntrummet.

Han talade också om att myndigheten, som startade vid årsskiftet, som bäst höll på att orientera sig i den svenska e-hälsan och nu var klara med en 112 sidor lång e-hälsokarta. Samt att det fanns ett tydligt behov av att se över e-hälsostrategin och att det också skulle inrättas ett e-hälsokansli.

Elisabeth Strandberg lyfte de etiska frågorna och förklarade att det för patienternas del självklart var viktigt med informationssäkerhet men också vilken information som vården samlade in. Hon sade att man måste problematisera vad som ska göras med all den information som samlas in om patienten och varnade för vad hon kallade informationsöverflöd.

Patrik Sundström kallade arbetet med att samordna omkring 290 kommuner och 21 landsting och regioners arbete för en härlig utmaning. Han  tillät sig lite självkritik och var öppen med att vårdens it-system ibland blev mer störande än stödjande.

– När vi misslyckas får vi kritik med all rätt.

På Anette Falkenroths fråga om hur länge e:et kommer vara kvar i e-hälsa svarade Patrik Sundström att det till viss del inte går att arbeta med utveckling sjukvården längre utan att tänka e-hälsa. Han liknade det vid att e-hälsa inte kan inte längre kan betraktas som ett stuprör utan snarare som en hängränna.

– När jag får frågan om hur många på SKL som arbetar med e-hälsa brukar jag säga 200, fast den lilla klick som bara jobbar med det kanske är tio personer, sade Patrik Sundström.

Anette Falkenroth avslutade gemytet med vad hon kallade en lite elak fråga om hur långt de aktörerna kommit i sitt arbete om ett år.

– Vi har medverkat till en ny nationell e-hälsostrategi, vi har byggt upp ett e-hälsokansli och vi har kommit fram till vem som gör vad inom området, svarade Torsten Håkansta.

Elisabeth Strandberg svarade att hon hoppades på att föreningen bidragit till en utveckling av det nationella fackspråket och att omvårdnaden tog en större del i både NPÖ och patienternas egna journaler på nätet.

Patrik Sundström försökte först smita undan med att säga att SKL:s arbete till stor del redan fanns med på E-hälsomyndighetens to-do-list, men svarade sedan.

– Jag tror att vi har gjort sjukt mycket. Nu har vi fokus på att stärka styrningen och få till ett landstings- och kommungemensamt bolag, nu när Inera är en del av SKL. Jag tror också att vi behöver en samlad bild av läkemedelsbehandlingen.

Sedan var det slut sånär som på publikens mummel.

– En ny e-hälsostrategi? En reviderad kan jag förstå, men en ny?

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev