söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-hälsomyndigheten förstår inte stoppet av Hälsa för mig

Publicerad: 27 april 2017, 08:37

Helene Richardsson, affärsutvecklare för det personliga hälsokontot Hälsa för mig vid E-hälsomyndigheten. Foto: Magnus Glans

Datainspektionens beslut att stoppa det personliga hälsokontot kommenterades av E-hälsomyndigheten under ett seminarium på Vitalis.

Ämnen i artikeln:

VitalisE-hälsomyndighetenDatainspektionen

JK


Egentligen var det tänkt att det personliga hälsokontot skulle ha öppnats för allmänheten i samband med Vitalismässan. Men Datainspektionens beslut att stoppa spridning av hälsouppgifter från e-tjänsten Hälsa för mig, gjorde att de planerna gick i stöpet, se nedan.

Under ett seminarium, som egetligen handlade om medborganas syn på det personliga hälsokontot och apputveckling, kom frågan upp. Och en märkbart sammanbiten Helene Richardsson, affärsutvecklare för Hälsa för mig på myndigheten, gjorde sitt bästa för att svara.

– Datainspektionen har gjort någonting som de inte brukar göra. De är ju en tillsynsmyndighet som ska säga till kring det som finns. Och i det här fallet har de sagt att ni ska inte öppna för ni måste reda ut lite mer saker. Jag är lite förvånad eftersom det är någonting som är högst frivilligt. Man kan välja om man vill ha det här, det är inte tvingande, sade hon.

Hon fortsatte:

– Jag förstår faktiskt inte över huvud taget varför man har gjort så här. Men det officiella svaret från E-hälsomyndigheten är att vi analyserar. Vi ska titta på Datainspektionens frågor och vi ska återkomma med vårt svar. Kan vi inte få någon annan fråga?

När Dagens Medicin försöker få en kommentar kring Datainspektionens beslut efter seminariet hänvisar Helene Richardsson till myndighetens tillförordnade pressansvarige Lars Kämpe som in sin tur hänvisar till ett uttalande på E-hälsomyndighetens hemsida.

Där säger Carl Jarnling, enhetschef för invånartjänster på E-hälsomyndigheten, bland annat:

”Vi ska nu noga gå igenom Datainspektionens beslut och analysera den argumentation och de förelägganden som beslutet innehåller.”

Datainspektionen anser att E-hälsomyndigheten i samband med det personliga hälsokontot kan komma att hantera personuppgifter på ett sätt som strider mot både personuppgiftslagen och offentlighets- och sekretesslagen.

Katarina Tullstedt, chef för den enhet på Datainspektionen som granskar bland annat hälsovården, säger i ett uttalande på myndighetens hemsida att det handlar om en tjänst som kan komma att beröra stora delar av befolkningen och att det därmed blir en mycket stor samling av känsliga personuppgifter.

”I utformningen av Hälsa för mig har man sett till möjligheterna med att samla och utbyta hälsoinformation och inte tagit hänsyn till att hälsokontot ska vara till för den enskilde.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev