Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-hälsomyndigheten oroas inför flytt

Publicerad: 7 november 2016, 06:55

Foto: Thinkstock

Kompetensflykt, driftstörningar och lägre produktivitet. Det är några av farorna E-hälsomyndigheten målar upp i konsekvensanalysen inför flytten till Kalmar.


Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

E-hälsomyndigheten har levererat en konsekvensanalys till socialdepartementet inför den av regeringen beslutade flytten av merparten av myndighetens verksamhet till Kalmar.

Det varnas till exempel för ökad risk för störningar och driftsstopp under flytten. Därför föreslår myndigheten att regeringen utser en instans som får ett övergripande ansvar för att skapa en bättre beredskap för att hantera och förebygga kriser kring samhällets läkemedelsdistribution.

I konsekvensanalysen tar myndigheten upp de analyser som gjordes när Konsumentverket och Statens folkhälsoinstitut, nuvarande Folkhälsomyndigheten, flyttades. Dessa flyttar ledde enligt analyserna till att det tog tre till fem år innan myndigheterna återgått till samma produktionstakt som innan flytten. Analyserna visade också att flyttarna blev betydligt dyrare än beräknat.

Totalt räknar E-hälsomyndigheten med att flytten kommer att kosta 220 miljoner kronor. Myndigheten konstaterar att finansieringen av flytten ännu är oklar. Regeringen har hittills avsatt 30 miljoner kronor för 2017 och lika mycket för 2018 till flyttkostnader.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev