Nyheter
E-hälsomyndigheten redo att göra kokbok för standarder
Publicerad: 3 juli 2018, 09:48
EvaMaria Nerell, Socialstyrelsen, Inge Andersson, Tieto, Johan Assarsson, Inera Niklas Eklöf, E-hälsomyndigheten och Åsa Lindell, moderator.
Standarder för vårdinformation saknas inte i Sverige – det finns för många. Det konstaterade en tämligen enig panel med experter från olika myndigheter och landsting i Almedalen.
En gemensam standard för vårdinformation är hett efterlängtad av alla dem som verkar för digital utveckling i sjukvården. För om systemen inte pratar med samma definition av olika begrepp i vården är det svårt att få dem att samverka.
Under året har SIS, Swedish Standard institute, tagit fram en svensk översättning av den internationella standarden Contsys. Socialstyrelsen å sin sida har kommit långt med rekommendationer för det informationsteknologiska vårdspråket.
- Vi har standarder, men vi använder inte dem, sa EvaMaria Nerell, utredare på Socialstyrelsen på Tietos seminarium på tisdagen.
- Men vi har för många standarder, 21 landsting och 22 lösningar, konstaterade Mikael Wintell, CTO i Västragötalandsregionen.
Niklas Eklöf, chef för strategi och samordning på E-hälsomyndigheten höll med om bilden. Men trots konsensus från de flesta håll är det svårt att enas kring specifikationerna.
- Det är för att vi behöver någon som bestämmer. Någon måste fatta beslut om standard. Vi är 80 procent eniga, det är good enough, sa Mikael Wintell.
Men hans förslag om att SIS kunde få ta hand om standarden fick snabbt mothugg av representanter från tre myndigheter: Socialstyrelsen, Inera och E-hälsomyndigheten.
- Jag tycker nog att staten har en roll att spela här, sa Johan Assarsson, vd för Inera.
Och i panelen föll valet på E-hälsomyndigheten, som enligt Niklas Eklöf är redo att skriva en kokbok på vårdinformation för hela Sverige.
När kommer den här kokboken ut? undrade moderatorn.
- Inom kort, svarade Niklas Eklöf.
CHARLOTTA KJELLBERG