Nyheter
E-hälsomyndigheten säljer sekretessbelagd statistik
Publicerad: 18 oktober 2017, 11:11
E-hälsomyndigheten sekretessbelägger information om läkemedelsförsäljning. Men samma information säljs vidare till kommersiella företag som kan lämna ut den.
Dagens Medicin har i ett par ärenden försökt få ut information om läkemedelsförsäljning från E-hälsomyndigheten som tar emot alla försäljningssiffror från apotekens terminalsystem. Det har bland annat handlat om vilka de tio mest säljande läkemedlen var år 2016 och vad de sålde för.
Myndigheten vill dock inte lämna ut dessa uppgifter med hänvisning till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen som säger att ”sekretess gäller i sådan särskild verksamhet hos en myndighet som avser framställning av statistik för uppgift som avser en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden och som kan hänföras till den enskilde”.
Samtidigt säljer E-hälsomyndigheten vidare sin läkemedelsstatistik till kommersiella företag och när Dagens Medicin vänder sig till ett sådant, Quintiles IMS, får vi snabbt ut den efterfrågade statistiken, se faktaruta. Dagens Medicin har pratat med sakkunniga inom området läkemedelsstatistik som tycker detta förfarande är märkligt.
– Om data är hemliga för medborgare ska man inte sälja till företag. Samtidigt borde medborgare ha rätt att veta vad skattepengar används till. Om regelverket inte tillåter detta så borde regelverket ändras, säger Mikael Hoffmann, chef för stiftelsen Nepi, Nätverk för läkemedelsepidemiologi.
– Läkemedelsföretagen är vana vid att det är transparens på marknaden. På våra egna hemsidor redovisar vi liknande försäljningssiffror som ursprungligen kommer från E-hälsomyndigheten och jag har aldrig hört något företag klaga, säger Karolina Antonov, analyschef på branschorganisationen Lif.
På E-hälsomyndigheten förklarar den tillförordnade enhetschefen Charlotta Sandström att myndigheten lämnar ut statistik till Quintiles IMS med hänvisning till ett annat stycke i samma lagparagraf, då sekretessen inte anses vara absolut i detta fall. Hon uppger också att E-hälsomyndigheten nu ska se över överenskommelsen med företaget.
I ett annat ärende har Dagens Medicin också försökt få ut information om försäljning i dygnsdoser av två läkemedel mot prostatacancer. Också här nekar E-hälsomyndigheten med hänvisning till samma sekretessparagraf. Myndigheten lämnar dock ut den sammanlagda dosförsäljningen av de två läkemedlen.
Men samma information som E-hälsomyndigheten här sekretessbelägger går att ladda hem på någon minut från Socialstyrelsens hemsida. Att Socialstyrelsen lämnar ut denna typ av information, alltså försäljning av doser av enskilda läkemedelssubstanser, har att göra med en dom i kammarrätten från år 2010 vilken gjorde att myndigheten lättade på sin egen tolkning av sekretesslagen, enligt Henrik Nordin, statistiksamordnare på Socialstyrelsen.
– Vi har aldrig hört något företag klaga, säger han.
På E-hälsomyndigheten meddelar Charlotta Sandström att respektive myndighet gör sin bedömning men att man nu ska inleda dialog med Socialstyrelsen.