Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-hälsovision fortfarande fjärran

Publicerad: 25 april 2018, 12:51

Foto: Thinkstock

Om sju år ska Sverige vara bäst i världen på e-hälsa, enligt regeringens vision. Men en ny undersökning visar att svenska landsting knappt kvalar in på topp tio i Europa.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVästra GötalandsregionenRegion SkåneRegion Uppsala

I en nypublicerad rapport har managementkonsultföretaget Bearingpoint undersökt digitala kontaktytor bland 38 olika vårdaktörer i Västeuropa, däribland Sveriges fyra största landsting.

Resultat visar att det är en bit kvar till e-hälsovisionen, att Sverige 2025 ska vara bäst i världen på e-hälsa.

Landstingen i Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Uppsala landar på strax över genomsnittet, 2,75 på en skala där 7 är högst. Stockholm hamnar högst med 3,5 och Uppsala lägst med 2,5.

I topp på den totala listan hamnar Storbritanniens National Health Service med 5,25 poäng följt av aktörer i Finland, Frankrike och Nederländerna. De svenska landstingen får placeringarna 9, 11, 15 och 23.

Stockholms läns landsting ligger i topp vad det gäller patientservice, vilket enligt Bearingpoint förklaras med att 1177 Vårdguiden ger svar på vanliga symtom. I övrigt utmärker sig de svenska landstingen med bristfälliga mobila tjänster, låg användning av sociala medier och svårigheter att hitta fram till rätt vårdgivare.

– Sjukvård handlar ibland om liv och död, därför är det viktigt att de initiala kontaktytorna fungerar bra. Svensk sjukvård får ibland kritik för köer och brister i vården, men genom bra digitalt stöd kan fler få hjälp och vägledas rätt, säger Pontus Silow ansvarig för hälso- och sjukvård, Bearingpoint Sverige, i ett pressmeddelande.

De aktörer som fått bäst betyg i studien erbjuder enligt Bearingpoint bland annat patienter möjligheten att läsa sin vårdhistorik, hantera recept och fler sätt att ta kontakt med vården, exempelvis genom videosamtal och livechatt. De använder också mobila kanaler och sociala medier i stor utsträckning.

Relaterat material

Ministern: E-hälsovisionen kräver en bred grund

”Helt feltänkt med statlig vision för e-hälsa”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev