torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-handeln har fått fotfäste

Publicerad: 2 maj 2016, 05:54

E-handeln är här för att stanna enligt Sveriges Apoteksförening.

Foto: Thinkstock

Apotekens e-handel fick sitt stora genombrott förra året. Det konstaterar Sveriges Apoteksförening i sin senaste branschrapport.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Mellan april 2015 och februari 2016 ökade omsättningen i apotekens e-handel med 50 procent, från 80 miljoner kronor per månad till 120 miljoner kronor per månad.

– 2015 var det år när e-handeln etablerades och fick fotfäste. Apotea startade 2004 och Apoteket AB har haft försäljning på nätet jättelänge, men 2015 kom alla aktörer in. Det är då det har hänt saker och marknaden har fått den här fina utvecklingen, säger Apoteksföreningens vd Johan Wallér.

I början av 2016 utgjorde apotekens e-handel nära 4 procent av den totala omsättningen, och drygt 4 procent av den totala volymen på öppenvårdsmarknaden.

– Jag tror att det finns ett bra utrymme för e-handeln att växa. Det är varor som är enkla att handla om vi pratar om receptbelagda läkemedel. Du har inte valt själv vad du ska köpa, det har doktorn gjort. Det kommer en förpackning som är rätt vit och anonym, och ganska vanligt är det att man inte betalar själv, säger Johan Wallér.

Att det ändå dröjde till mitten av 2010-talet innan näthandeln slog igenom på riktigt ser han flera orsaker till. Säkerheten är extremt viktig och en tekniskt välfungerande lösning som bank-id är en förutsättning för handel på läkemedel online.

– Man måste vara säker på att man säljer till rätt person, säger Johan Wallér.

Demografi och internetvana påverkar också köpmönstret. Äldre människor konsumerar mest läkemedel och de är i dag inte så vana att handla på nätet. Men det kommer att ändras framöver när dagens medelålders blir äldre och behöver mer läkemedel.

– Ge det några år så är de som i dag är vana internetanvändare och e-handlarkonsumenter gamla och storkonsumenter, säger Johan Wallér.

Fast det dröjer innan e-handeln omsätter lika mycket som apotekens övriga försäljning.

– Det kommer att ta lång tid, inte minst på grund av de demografiska orsakerna. E-handeln kommer att fungera väldigt länge som ett komplement där de två kanalerna stödjer varandra och ökar tillgängligheten, säger Johan Wallér.

Relaterat material

E-handeln under luppen

Olika ersättning från e-apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev