lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-recept i hela EU på g

Publicerad: 14 januari 2016, 09:26

Lisa Hagberg arbetar på E-hälsomyndigheten.

Foto: E-hälsomyndigheten

Om några år kan det gå att hämta ut läkemedel på vilket apotek som helst inom EU, hoppas E-hälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sverige och Finland driver redan ett gränsöverskridande projekt med avsikten att börja testa utbyte av e-recept mellan länderna hösten 2017 eller våren 2018. Därefter väntar ett utvidgat samarbete med de övriga nordiska länderna och på lite längre sikt ska hela EU att omfattas av e-recepttjänsten.

– I EU är man angelägen om att få gränsöverskridande e-tjänster på plats. Folk rör sig mer och mer, och framgent kommer man förmodligen i större utsträckning att söka vård i andra länder, säger Lisa Hagberg, som ansvarar för frågan hos E-hälsomyndigheten, till Dagens Apotek.

För svensk del står E-hälsomyndigheten för tekniken medan socialdepartementet arbetar med de legala förutsättningarna för att få fram ett ramverk som gör det möjligt att utbyta information mellan länderna. Förhoppningen är att det ska vara på plats inom EU:s 28 medlemstater nästa vår.

Det handlar bland annat om att apoteken i EU-länderna ska kunna utbyta personlig information. Det legala ramverket är en absolut förutsättning för att E-hälsomyndigheten ska kunna göra något. Fast andra länder måste också haka på för att tjänsten ska fungera.

– Vi kan inte säga att vi ska expediera utländska e-recept i Sverige, eller tillgängliggöra svenska e-recept för utländska apotek, förrän andra länder har sin infrastruktur på plats, säger Lisa Hagberg.

Intresset för gränsöverskridande e-recept är stort, enligt Lisa Hagberg.

– Vi ser att det är flera länder som är intresserade. Jag var på konferens i Lissabon i slutet av förra året och där var det flera länder som testade sina tjänster för utbyte av patientinformation i virtuell miljö, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev