Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-utbildningar klara för hälso- och sjukvårdspersonal

Publicerad: 18 mars 2020, 14:11

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten och Johanna Sandwall, Socialstyrelsen

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Nu finns e-utbildningar om basalt smittskydd och triagering av misstänkt smittade patienter på Karolinska institutets hemsida, meddelade Socialstyrelsen vid dagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Siffrorna närmar sig nu 200 000 covid-19-fall i världen, berättade statsepidemiolog Anders Tegnell vid pressträffen. Återigen betonade han att den siffran förmodligen bara är toppen av ett isberg, eftersom många inte diagnostiseras. I Europa går kurvorna fortsatt uppåt, men inte riktigt i samma takt som tidigare.

– Kanske har man nått en topp i Italien, men det är för tidigt att säga säkert, sa Anders Tegnell.

Han fortsatte med att konstatera att Sverige kommer att fortsätta se fler fall, fler som behöver intensivvård och fler dödsfall, och att det nu liksom tidigare framför allt handlar om att ”platta ut kurvan”, minska smittspridningen över tid, för att sjukvården ska få bästa möjliga förutsättningar att mäkta med antalet patienter. Under morgondagen kommer Folkhälsomyndigheten att ha en uppdatering med regionerna för att få en uppdaterad lägesbild av situationen.

Anders Tegnell betonade återigen vilken avgörande roll ålder spelar för hur allvarlig en infektion kan bli. Det handlar framför allt om att skydda personer som är 70 år och äldre.

– Vi får frågor från föräldrar varför vi inte stänger skolorna för att skydda barnen. Men skulle vi stänga skolorna skulle det vara för att skydda de gamla, inte barnen, sa Anders Tegnell.

Krisberedskapschef Johanna Sandwall från Socialstyrelsen berättade att de två e-utbildningar om smittskyddsrutiner och triagering vid misstänkt smitta av det nya coronaviruset, som Karolinska institutet fått i uppdrag att ta fram, nu finns tillgängliga.

Socialstyrelsen har också fått in en del leveranser av skyddsutrustning, som redan är utfördelade på regioner.

– Vi har hittills inte behövt omfördela resurser mellan regioner, och hoppas inte behöva göra det, utan att lagren i stället ska fyllas på. Men om vi behöver finns nu en beslutsmodell klar för hur det ska gå till, sa Johanna Sandwall.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev