Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

E-verifiering ska stoppa falska läkemedel

Publicerad: 11 februari 2016, 06:33

Nya EU-regler ställer hårdare krav på apotek för att förhindra att falska läkemedel kommer ut i samhället. Apoteken måste börja autentisera alla läkemedelsförpackningar i samband med att de lämnas ut till patient.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Om så inte sker bryter apoteken snart mot lagen

Det är kontentan av EU-regler som började gälla i Sverige i veckan och som berör alla aktörer inom läkemedelskedjan: tillverkare, grossister och apotek. De har dock tre år på sig att implementera den nya lagstiftningen.

Förenklat handlar det om ett europeiskt kontrollsystem med e-verifiering för att minska risken för att förfalskade läkemedel kommer in i den legala försörjningskedjan till apotek och vård.

I korthet betyder det att apoteken behöver koppla upp sig mot ett nationellt system som ska upphandlas. Farmaceuten måste sedan skanna en tvådimensionell kod, så kallad 2D-kod, som finns tryckt på varje förpackning och på så sätt autentisera produkten innan den dispenseras till patient.

– Konkret innebär detta att alla svenska apotek kommer att behöva anpassa sig till den nya lagstiftningen inom en treårsperiod. Om någon mot förmodan skulle missa denna deadline kommer de inte längre att få lämna ut receptbelagda läkemedel samt vissa OTC- läkemedel till patient, säger Peter Åsberg, Nordenchef på företaget Aegate, som levererar it-system för e-verifiering på den svenska apoteks- och läkemedelsmarknaden.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev