Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EASD bjöd på oväntade fynd om diabetespatienter

Publicerad: 18 september 2015, 11:21

Stefan Jansson och Anders Tengblad, båda distriktsläkare.

Foto: Katrin Trysell

Att så många som var fjärde person med förstadium till typ 2-diabetes inte tycks ha nytta av träning är något av det som Stefan Jansson och Anders Tengblad, båda distriktsläkare, tar med sig från kongressen.


Ämnen i artikeln:

EASD

I början av kongressen pratade Claude Bernard-pristagaren Hans-Ulrich Häring om hälsosam kontra ohälsosam övervikt och fetma och effekt av träning.

– Han tog upp forskning som visat att 25 procent av dem som hade förstadium till diabetes inte hade någon nytta av att träna, utan hade kvar sin fetma kring levern. Det var oväntade fynd, som jag kommer att ha i bakhuvudet, säger Stefan Jansson, distriktsläkare i Örebro.

Anders Tengblad, distriktsläkare i Jönköping, håller med.

– En del av det som har kommit fram på kongressen har ju komplicerat tillvaron, till exempel det här med att så många inte svarar på träning, säger han och fortsätter:

– Det är lätt hänt att man skuldbelägger patienter med diabetes, men det här tar ju lite ifrån det. Det är inte så lätt för diabetikerna att förbättra sin metabola hälsa bara genom att röra på sig mera, säger han.

De är dock överens om att primärvården inte ska sluta rekommendera patienter att motionera.

– Nej, det ska vi ju fortsätta med. Men ibland är det kanske framför allt kosten man ska inrikta sig på, säger Stefan Jansson.

Presentationer om äldre och diabetes var också något som intresserade såväl Stefan Jansson som Anders Tengblad.

– Det är en grupp som vi allmänläkare jobbar mycket med. Här tycker jag att det blev ännu tydligare hur viktigt det är att optimera behandlingen hos sköra äldre med typ 2-diabetes. Vi kanske inte måste pressa dem så hårt med behandling för att hålla nere HbA1c eftersom de riskerar att drabbas av en massa hypoglykemier, säger Stefan Jansson.

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev