Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ecstacy testas mot ångest

Publicerad: 16 Februari 2007, 14:06

Schweiz är det första land i Europa som testar den olagliga partydrogen ecstacy som läkemedel för personer med posttraumatisk stress.


Ett dussintal personer ingår för närvarande i en studie i Schweiz där ecstacy ges som behandling mot posttraumatisk stress, PTS. Ett liknande projekt pågår också i USA, skriver Svenska Dagbladet.

Deltagarna i studien måste vara över 18 år gamla med diagnosen PTS. Åtta av testpersonerna ges en dos om 125 milligram ecstacy (metylenedioxymetamfetamin) och sedan en ytterligare dos om 62,5 milligram två och en halv timme senare. Fyra personer ges en mindre dos.

– Full dos gör att medvetandet förändras. En känsla av välbehag utvecklas och rädslan minskar. Det gör att personerna bättre kan hantera svåra känslor och ångest som är förknippade med trauma, säger Peter Oehen, schweizisk psykiater, som leder studien, enligt Svenska Dagbladet.

Metoden att använda ecstasy i medicinska syften är kontroversiell. Ett flertal dödsfall har rapporterats i samband med missbruk av drogen, det finns frågetecken kring hur det centrala nervsystemet påverkas och vissa läkare pekar på att minne och inlärningsförmåga kan försämras.

Att experimentet med ecstasy sker just i Schweiz är inte förvånande. Landet har en, i jämförelse med de flesta andra europeiska länder, mycket liberal drogpolitik. Bland annat distribueras gratis heroininjektioner till missbrukare, och en folkomröstning om att legalisera cannabis väntas senare i år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev