Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ecstasy mot posttraumatisk stress i pilotstudie från USA

Publicerad: 14 november 2008, 10:05

Ecstasy mot posttraumatisk stress i pilotstudie från USA

Foto: Foto: Photos.com

Den kontroversiella drogen MDMA, även känd som ecstacy, kan enligt en pilotstudie motverka posttraumatisk stress.


Enligt resultat från de första kliniska försöken, som utförts av forskare i South Carolina i USA, gav MDMA, metylendioxymetamfetamin, viss förbättrande verkan i kombination med psykoterapi.

Psykiatern Michael Mithoefer som ledde studien, utförde psykoterapi på 21 kvinnor som till följd av främst sexuellt våld led av post-traumatiskt stressyndrom, PTSD. Kvinnorna hade inte hjälpts av tidigare behandling. Några av kvinnorna gavs MDMA i samband med behandlingen medan andra fick placebo.

Efter två månader kunde en förbättring ses hos de flesta av dem som behandlats med terapi i kombination med MDMA, jämfört med dem som endast fått psykoteapi.

– Det är viktigt att komma ihåg att detta är en liten pilotstudie och resultaten kommer att behöva återses även på andra håll. Men studien tyder på att man måste studera detta vidare, säger Michael Mithoefer till Nature News.

Sjukdomstillståndet post-traumatisk stressyndrom, PTSD, förekommer ofta hos personer som upplevt krig, olycksfall, våld eller övergrepp. Bland flyktingar tros PTSD vara bland de största folkhälsoproblemen. Bland svenskfödda är det mer sällsynt, men enligt stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet är syndromet sannolikt underdiagnostiserat. Mobbning eller kränkande särbehandling kan ge upphov till snarlika sjukdomstillstånd.

Läs mer:

Illegal drug shows promise in treating trauma symptoms, online i Nature 13 november 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev