Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Efter problemen – NKS installerar gamla telefoner

Publicerad: 3 Januari 2017, 12:52

Efter problemen med bland annat mobiltelefoner på Nya Karolinska i Solna, NKS, tas nu de gamla i bruk igen för att klara patientsäkerheten.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetLex Maria

– Jag tycker det är väldigt bekymmersamt att de tekniska lösningarna som finns i NKS inte fungerar på avsett sätt och det måste vi lösa, säger Stanley Holsteiner, chef för NKS programkontor, till Dagens Medicin.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har mobiltelefoner slocknat mitt i samtal och larm har inte gått fram. I ett fall gick ett larm inte fram för en patient som fick hjärtstopp, enligt en källa till Svenska Dagbladet som också berättar att patienten dog dagen efter händelsen. Enligt sjukhuset ska tekniken inte påverkat utgången. Fallet har lex Maria-anmälts.

En insatsgrupp har bildats för att komma till rätta med problemen.

Många felanmälningar har gjorts gällande telefonin, enligt Dagens Nyheter är det fler än 300. Under nyårshelgen uppstod ytterligare problem med störningar i larmsystem och svårigheter att ringa vissa mobiltelefoner.

– Vi hade ett antal observationer sedan tidigare. De åtgärdades. Sedan har vi fått nya problem, säger Stanley Holsteiner.

Ett av problemen var en sorts nyårsbugg där en sekunds korrigering av tiden orsakade problem med meddelanden såsom larm till mobiltelefonerna. Det problemet var förhållandevis lätt att isolera och åtgärda, säger Stanley Holsteiner. Men flera finns kvar, vilket till stor del rör det trådlösa nätverket som telefonerna är kopplade till. Men samtal kan också brytas eller upplevas som att de bryts.

Vilka problem har det här orsakat?

– Framförallt resulterar det i en otrolig frustration för våra medarbetare. Det är en situation där du inte känner en fullständigt tillit till tekniken.

Är patienters liv i fara?

– Nej. För de allra flesta vårdplatserna täcker de nu införda reservrutinerna behoven, men på hjärtintensiven behöver man kontinuerlig övervakning för vissa patienter och då har man haft personal på patientrummet.

För att klara patientsäkerheten kommer NKS nu att luta sig mot gammal teknik. Fasta telefoner har börjat installeras igen, främst på intensivvårdsavdelningar, operation- och slutenvårdsavdelningar. Även personsökarsystemet som finns på det gamla sjukhuset installeras nu på NKS, och displayer i korridorerna visar när patienter larmar. Därtill har personalen fått mobiltelefoner som inte går via växelsystemet, då de växelanslutna ibland har problem.

Under en stor övning i oktober gjordes en lång lista med åtgärder. Överst på listan fanns larm- och kommunikationsproblemen. Många av dessa problem uppgavs vara av övningsteknisk natur, enligt NKS programkontor, och inför flytten gjorde sjukhusledningen bedömningen att problemen hade åtgärdats så att patientsäkerheten tryggats.

Relaterat material

NKS-personal ska teknikdrillas

Ofungerande larm minskar kapacitet på hjärtintensiven

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev