Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Eftertraktade allmänläkare får högst lön i västra Sverige

Publicerad: 8 April 2010, 13:46

Eftertraktade allmänläkare får högst lön i västra Sverige

Foto: Foto: Photos.com

En distriktsläkare i Västra Götalandsregionen tjänar i genomsnitt nästan 6 000 kronor mer i månaden än regionens överläkare. Förhandlingschefen Eva Johansson tror att vårdvalet kan ha påverkat lönerna uppåt.


Sjuksköterskor och barnmorskor som jobbar åt Stockholms läns landsting tjänar i genomsnitt 2 201 kronor mer per månad än sina kollegor i Region Skåne.

Det visar färsk lönestatistik där löneläget jämförs för hälso- och sjukvårdspersonalen i Stockholm, Skåne och Västra Götalandsregionen.

– Just nu har vi ingen stor brist, men vi har haft problem inom vissa specialiteter med en brist på sjuksköterskor inom exempelvis intensivvård, röntgen och psykiatri, vilket jag tror har bidragit till att de landat lite högre lönemässigt, säger Mats Perming, personalstrateg i Stockholms läns landsting.

Även när det gäller undersköterskor och läkarsekreterare betalar Stockholm mest, även om skillnaderna är betydligt mindre, se tabellen här nedan.

För läkarkollektivet som helhet ser det annorlunda ut. För dem är Stockholms läns landsting den snålaste arbetsgivaren av dessa tre sjukvårdsområden. Där hade läkarna i genomsnitt ”bara” 49 474 kronor per månad. I Region Skåne får läkarna en dryg tusenlapp mer.

Denna ”snålhet” förklarar stockholmaren Mats Perming med att det är populärt bland läkare att arbeta i i huvudstaden, vilket pressar lönerna nedåt.

– Många vill jobba här, inte minst tack vare forskningen på Karolinska som fungerar som något av ett dragplåster. Dessutom har vi relativt korta avstånd i Mälardalen, vilket gör att folk är ganska lättrörliga och kan pendla.

Bland läkarna, exklusive chefer, tjänar distriktsläkarna allra bäst. I såväl Stockholm som Skåne låg den genomsnittliga lönen för dessa läkare strax över 61 000 kronor i månaden i februari i år, en eller flera hundralappar bättre än överläkarnas löner.

Men det riktiga klippet har distriktsläkarna i Västra Götalandsregionen gjort. Där tjänar en distriktsläkare i genomsnitt tjänar 63 028 kronor per månad. På bara ett år har deras löner stigit med i genomsnitt 3 383 kronor. Regionens överläkare tjänar nästan 6 000 kronor mindre.

– Distriktsläkarna har varit en svårrekryterad grupp i många år, vilket har påverkat löneläget. Dessutom har vi haft ett vårdval vilket också antagligen har påverkat lönerna uppåt eftersom vi har varit angelägna om att behålla våra läkare, säger Eva Johansson, förhandlingschef i Västra Götalandsregionen.

ST-läkarna tjänar mest i Stockholm och Västra Götaland, medan Region Skåne betalar en knapp tusenlapp mindre per månad.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev