fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eget bestämmande viktigt för de äldre

Publicerad: 11 mars 2014, 15:36

Sköra äldre patienter behöver stöd för att bevara sitt självbestämmande, framhåller Christina Ekelund som har skrivit en avhandling om ämnet.


– Självbestämmandet utmanas när man inte längre kan klara sig själv. Det kan i sin tur leda till att de äldres välmående och hälsa påverkas negativt, säger arbetsterapeuten Christina Ekelund.

På fredag lägger hon fram en avhandling om äldres självbestämmande vid Göteborgs universitet.

Som grund för avhandlingen har hon bland annat gjort längre intervjuer med 15 äldre personer.

– De sköra äldre ser på självbestämmande på samma sätt som yngre. Men trots att de enligt lag har rätt till det upplever de att deras självbestämmande inte alltid respekteras.

Det kan till exempel handla om när patienten ska få komma ut och träffa andra människor eller hur en hjälpinsats ska utformas.

I en av delstudierna i avhandlingen har de äldre fått pröva ett självskattningsinstrument som Christina Ekelund och hennes kollegor har vidareutvecklat för en äldre målgrupp. Christina Ekelund anser att en väg till större självbestämmande för de äldre är just att låta dem skatta i vilken utsträckning de får fatta sina egna beslut.

Hon framhåller också konceptet ”Vårdkedja för sköra äldre” som är ett samarbete mellan sjukhus, primärvård och kommun i Mölndal. Tanken är bland annat att de äldre ska vara involverade i alla beslut i vårdkedjan.

I ett delarbete av avhandlingen har Christina Ekelund utvärderat projektets effekt på självbestämmande och enligt henne ger det positiva effekter.

– Till exempel görs en del av vårdplaneringen hemma hos den äldre och det kan vara lättare att säga sin mening i sitt eget hem.

Läs avhandlingen:

Att vara agent i sitt eget liv - Hur självbestämmande kan förstås, uppfattas och utvärderas i en kontext av sköra äldre personer

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev