Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ekologiskt rödvin bra för näsan

Publicerad: 23 maj 2008, 12:17

Personer överkänsliga för rödvin behöver inte längre avstå sin Bordeaux eller Pinot noir. Väljer de bara ett ekologiskt vin minskar problemen med nästäppa dramatiskt.


Det är vid Lunds universitet som en forskargrupp använt sig av en försöksgrupp bestående av personer som alla på något vis var överkänsliga mot rödvin.

Med en veckas mellanrum fick testpersonerna prova tre sorters rödvin: Ett australiensiskt lagrat på ekfat, ett franskt lagrat på stålfat och ett italienskt, ekologiskt odlat vin.

– Det ekologiskt odlade rödvinet orsakade betydligt mindre besvär än övriga rödviner hos de personer som deltog i studien, säger Morgan Andersson, docent vid avdelningen för öron- näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

– Det är vad jag vet första gången någon experimentellt kunnat visa skillnader mellan olika sorters rödvins framkallande av exempelvis nästäppa, fortsätter han.

Forskarna erkänner visserligen att det inte går att vara helt säker på att det just är det ekologiska odlingssättet som avgör hur allvarliga besvären med nästäppa blir för överkänsliga personer.

Därför kan nästa steg bli att jämföra reaktionerna vid konsumtionen av olika viner från samma druva – ett ekologiskt med ett icke ekologiskt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev