Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ekonomism stoppar nytänkande i vården

Publicerad: 3 augusti 2007, 09:01

Den kliniska forskningen, vårdkvaliteten och patientnyttan hotas när landstingen prioriterar ekonomiska mått och resultat. Det anser professor Olle Stendahl som nu utarbetar en åtgärdsplan till den kommande forskningspropositionen.


Att införa nya medicinska metoder ses som en störning i dagens slimmade sjukvård där rationaliteten styr. Detta i sin tur förhindrar unga kliniker från att forska och utveckla vården. Det skriver Olle Stendahl i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag, fredag.

Landstingens ointresse för nytänkande innebär att återväxten av unga kliniska forskare inom sjukvården är hotad.

Olle Stendahl är professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet och har regeringens uppdrag att kartlägga situationen för den kliniska forskningen och komma med förslag till förbättringar. Kartläggningen ska vara klar hösten 2008 och ligga som underlag för nästa forskningsproposition.

Under hösten ska Olle Stendahl i dialog med företrädare för landsting, universitet, industri, forskningsfinansiärer, patientorganisationer och övriga intressenter utarbeta en åtgärdsplan för den kliniska forskningen.

Omkring fem miljarder kronor finns i dag avsatta för klinisk forskning vid våra universitetssjukhus, varav hälften ligger hos sjukvårdshuvudmännen. Vi måste försäkra oss om att dessa pengar används på bästa möjliga sätt, att de går till de bästa och mest innovativa forskarna och till studier av de verkligt intressanta problemen , skriver Olle Stendahl.

Läs Olle Stendahls artikel i Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev