Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eksemsalva kan få ingå i läkemedelsförmånen

Publicerad: 31 mars 2005, 06:54

Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, sade först nej till att låta eksemsalvan Elidel ingå iförmånen. Men sedan ärendet överklagats till länsrätten ber nu LFN om att få pröva frågan på nytt.


- Det har tillkommit ny information till länsrätten, så vi vill ha möjlighet att pröva läkemedlet enligt de nya förutsättningarna, säger Fredrik Larsson, informationschef på LFN.

Företaget Novartis ansökte om att den steroidfria krämen Elidel skulle få ingår i läkemedelsförmånen för patienter som behandlats med lokala steroider där dessa bedömts som olämpliga. Det kunde gälla patienter som är allergiska mot steroider eller har eksem på den tunna huden i ansiktet och på halsen.

Landstingens läkemedelsförmånsgrupp yttrade sig för att Elidel kräm 1 procent skulle få ingå i förmånen och uttryckte en förhoppning om att  det skulle uppstå en konkurrenssituation mellan Elidel och det andra steroidfria medlet mot atopiskt eksem, Protopic, som var dyrare.

Men LFN bestämde i slutet av maj förra året att Elidel inte får ingå i förmånen, och hänvisade bland annat till att företaget inte visat kostnadseffektivitet för de patientgrupper företaget söker subvention för.

Beslutet överklagades till länsrätten som handlagt ärendet till dess att LFN nu vill avgöra frågan igen.

Torbjörn Arvidsson, medicinsk rådgivare på Novartis, säger att han inte kan bedöma om detta talar till företagets fördel eller nackdel.

- Som vi ser det har inget egentligt nytt tillkommit. Nu får vi ta kontakt med LFN och höra hur de tänker, säger Torbjörn Arvidsson.

Vad som däremot har hänt är att Läkemedelsverket gett ut nya rekommendationer på området. I USA har FDA varnat för att Elidel och Prototic kan öka risken för cancer, och rekommenderar att medlen ska förskrivas bara när andra behandlingar misslyckats, och så kort tid som möjligt. I de svenska rekommendationerna pekas kortisonpreparat ut som förstahandsvalet för behandling av atopiskt eksem, medan Elidel och Protopic kan testas om kortison inte fungerar.

Christina Kennedy

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev