Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eksjö och Värnamo först med lägstalön över 30 000 kronor

Publicerad: 23 februari 2009, 16:17

Glöm snåla smålänningar. Tvärtom är det två sjukhus i Landstinget i Jönköpings län som ger AT-läkarna landets högsta ingångslöner.


– Vi ville sticka ut för att locka till oss AT-läkare, så vi satsade på lönerna, säger Christina Thorstensson, sektionschef för Höglandets sjukvårdsområde i Landstinget i Jönköpings län.

Bakgrunden är att färre AT-läkare än vad landstinget ville sökte sig till sjukhusen i Värnamo och Eksjö i början av 2000-talet.

– Våra sjukhus, som ligger ute i riktig landsbygd, var helt enkelt inte lockande, säger Christina Thorstensson.

Numera tjänar AT-läkare vid Höglandssjukhuset i Eksjö och vid Värnamo sjukhus 30 500 kronor i månaden i ingångslön.

– Vi gjorde en rejäl satsning ett år och höjde med 2000–3000 kronor, men annars har lönen helt enkelt tickat upp av att vi har tagit med AT-läkarna i den årliga löneöversynen, säger Christina Thorstensson.

Och smålänningarna lyckades med sin strategi. Numera har varje AT-plats 9 sökande i Värnamo och 12 i Eksjö.

– Det tycker vi är bra, säger Christina Thorstensson.

Landets lägsta ingångslöner finns vid åtta skånska sjukhus och vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. AT-läkare vid dessa sjukhus får en ingångslön på 23 500 kronor i månaden, om de inte lyckas förhandla upp den med hänvisning till tidigare vikariat eller disputation.

Och söktrycket är högre vid dessa sjukhus. I Uppsala är i genomsnitt 20 personer intresserad av varje AT-plats och de åtta låglönesjukhusen i Skåne har mellan 9 och 18 sökande per plats.

Gösta Rehnstam, förhandlingschef i Region Skåne, är väl medveten om detta:

– Vi har inte haft behov av att höja lönerna, för vi är attraktiva i AT-sammanhang.

Enligt honom är det självklart att AT-läkarna inte ingår i den årliga löneöversynen.

– De är här i ett och ett halvt år på en utbildningstjänst. Då gäller andra principer än för dem som är anställda under lång tid, säger Gösta Rehnstam.

Sveriges yngre läkares förening, Sylf, tycker att Region Skåne har en ”tråkig attityd”.

– Det visar att de inte riktigt ser AT-läkarna som en resurs, som dessutom kommer att driva svensk sjukvård i framtiden, säger Lena Ekelius, vice ordförande i Sylf.

Hon ingår i den partsgemensamma grupp som bildades efter senaste avtalsrörelsen. Gruppen har representanter från Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting och kartlägger nu hur lönesättningen av AT-läkare egentligen går till runt om i Sverige.

Enligt senaste löneavtalet ska alla läkares löner sättas ”individuellt och differentierat”, vilket inte gäller för de flesta AT-läkare i dag, enligt Sylf.

– Att som i Skåne få ett fast bestämt påslag om man har vikarierat eller forskat, det luktar tariff. Det är inte individuell lönesättning enligt vår syn, säger Lena Ekelius.

Fotnot: Löneuppgifter för samtliga sjukhus finns här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev