Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Elektrisk stimulering av hjärnan kan förbättra minnet

Publicerad: 30 januari 2008, 15:01

Djup hjärnstimulering kan förbättra minnet. Det tror i alla fall en grupp kanadensiska forskare som skulle behandla en medelålders man för fetma. I stället för att gå ner i vikt började han minnas saker han trodde han hade glömt för länge sedan.


Läkare vid Toronto Western Hospital, Kanada, skulle behandla en kraftigt överviktig man i 50-årsåldern med typ 2-diabetes och svåra sömnproblem.

Alla tidigare behandlingar, såsom diet, medicinering och psykoterapi, hade misslyckats. Dessutom vägrade han att genomgå magkirurgi, skriver BBC.

Professor Andres Lozano föreslog då djup hjärnstimulering, något som tidigare har setts kunna påverka aptiten hos försöksdjur men som aldrig använts för att behandla fetma hos människor. Metoden går ut på att stimulera djupare delar av hjärnan med hjälp av elektroder, i detta fall hypothalamus, som tros kontrollera aptiten.

När elektroderna slogs på började mannen uppleva känslor av déjà vu, det vill säga en känsla av att det som händer runtomkring personen ifråga har hänt tidigare.

Sedan upplevde mannen en mycket stark känsla av att han var i en park med några vänner. Han kände sig dessutom yngre, runt 20-årsåldern. Hans flickvän från den tiden var också där. Han deltog inte aktivt i scenen, som var i färg, utan observerade bara det som hände.

Ju mer läkarna ökade intensiteten i stimuleringen, desto mer detaljerat upplevde mannen det som hände.

Mannen genomgick sedan kirurgi och återhämtade sig i två månader. Men när elektroderna slogs på igen upplevde mannen en liknande effekt. Och efter tre veckor med konstant stimulering presterade mannen betydligt bättre i olika minnestester än vad han hade gjort tidigare.

Ett år senare var effekten densamma. När elektroderna stimulerades fick han ett förbättrat minne, jämfört med när elektroderna var avstängda.

Enligt forskarna tyder fynden på att djup hjärnstimulering kan förbättra minnet.

– Vi visste på en gång att detta var ett viktigt fynd, tillräckligt viktigt för att ta reda på om det kan hjälpa människor med olika minnessjukdomar, säger professor Andres Lanzo till BBC.

Han leder nu en pilotstudie för att se om djup hjärnstimulering kan hjälpa människor med Alzheimers sjukdom.

Forskarna presenterar sina resultat i det senaste numret av tidskriften Annals of Neurology.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev