Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EMA rekommenderar godkännande av remdesivir

Publicerad: 25 juni 2020, 13:26

Det blir det första läkemedlet mot covid-19 som godkänns i EU. Utvärderingen av läkemedlet har gjorts på exceptionellt kort tid.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetLäkemedelsverketGilead

Det meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Indikationen som rekommenderas godkännande är för behandling av covid-19 hos vuxna och barn från tolv år med lunginflammation som kräver syrgasbehandling. Detta omfattar patienter som behöver respirator men inte så kallad ecmo.

Studien som ligger till grund för rekommendationen att godkänna läkemedlet är den amerikanska studien NIAID-ACTT-1, vars resultat Dagens Medicin skrivit tidigare om. I studien behandlades över 1 000 patienter med en tio dagar lång kur av placebo eller remdesivir, som ges intravenöst som dropp och som går under produktnamnet Veklury.

Resultatet visade att patienter som fick remdesivir återhämtade sig efter i genomsnitt 11 dagar jämfört med 15 dagar för patienter som fick placebo. Hos patienter med mild till måttlig sjukdom sågs ingen effekt, och inte heller hos patienter som började få remdesivir när de redan låg i respirator.

Läkemedelsverket har varit en av tre huvudansvariga myndigheter för granskningen. Substansen rekommenderas för ett så kallat villkorat godkännande, för att underlätta för patienter att snabbt få tillgång läkemedlet, skriver Läkemedelsverket i sitt pressmeddelande.

Relaterat material

Läckt filmkommentar om läkemedel ger börsglädje

Lyckat resultat för antiviralt läkemedel mot covid-19

Forskare kraftsamlar för att bekämpa coronan

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev