Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EMA skärper begränsning för läkemedel med valproat

Publicerad: 13 oktober 2014, 10:46

Enligt nya rekommendationer från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska läkare förse kvinnor som får valproat med fullständig information om risker.


EMA:s säkerhetskommitté rekommenderar att läkemedel som innehåller valproat inte ska användas av flickor och kvinnor som är eller som kan bli gravida om det finns andra behandlingsalternativ som fungerar.

Enligt de nya rekommendationerna ska läkare som förskriver läkemedlet också ge fullständig information om riskerna till kvinnor som kan få barn. Om behandling ändå inleds ska det göras av läkare med erfarenhet av att behandla sjukdomarna som läkemedlet används mot, det vill säga bipolär sjukdom och epilepsi.

Svenska Läkemedelsverket poängterar att kvinnor som använder läkemedlet inte bör avbryta behandling utan att rådfråga läkare då behandling av epilepsi och bipolär sjukdom är mycket viktig.

Redan i dag framgår det i den svenska produktinformationen att behandling under graviditet med valproat kan innebära förhöjd risk för missbildningar, försenad utveckling och autismspektrumstörning för barnet. De varningarna ska nu finnas med i produktinformationen i samtliga EU-länder, enligt EMA:s säkerhetskommitté.

Bakgrunden till de nya rekommendationerna är en genomgång som av valproat under graviditet som den europeiska läkemedelsmyndigheten har genomfört.

Här kan du läsa mer om de nya rekommendationerna.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev