Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Embryon ska räknas som personer

Publicerad: 13 april 2012, 09:33

Livet börjar vid befruktningen och embryot ska ha fullständiga mänskliga rättigheter. Lagförslaget i Oklahoma kan innebära ett abortförbud.


Enligt förslaget ska alla embryon räknas som personer från befruktningsögonblicket, rapporterar CBS News. En sådan lag utmanar den konstitutionella rättigheten till abort eftersom ingreppet skulle kunna räknas som mord.

Den lokala senaten har redan godkänt lagförslaget och inom några veckor ska det tas upp i delstatsparlamentet. Oklahomas republikanska guvernör Mary Fallin är en känd abortmotståndare och ingen tror att hon kommer motsätta sig den nya lagen, uppger Reuters.

Förespråkare säger att lagen enbart skulle vara en definition av när livet börjar. Caitlin Borgmann, professor i juridik vid City University i New York, säger till Reuters att den enda tolkningen man kan göra av förslaget är att abort ska totalförbjudas. Hon räknar med att delstatslagen kommer att bli föremål för rättslig prövning och att den kommer att ställas mot Högsta domstolens bedömning att grundlagen ger rätt till abort.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev