fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EMEA-kommitté undersöker hjärtrisk med smärtstillare

Publicerad: 26 september 2006, 09:36

EMEA-kommitté undersöker hjärtrisk med smärtstillare

Antiinflammatoriska smärtstillande medel, så kallade NSAID, kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. Därför ska den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté nu göra en översyn av preparaten.


Enligt ett pressmeddelande från EMEA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, ska dess vetenskapliga kommitté CHMP nu se över hjärt-kärlsäkerheten hos NSAID-preparaten och göra en värdering av risken kontra nyttan hos dessa preparat.

Orsaken till översynen är att nya data visar att det finns en möjlig ökad risk för hjärtinfarkt och stroke för en del NSAID, särskilt om de används under lång tid.

CHMP håller nu på att gå igenom tillgängliga data och beräknar att komma med ett utlåtande vid kommitténs nästa möte, den 16 till 19 oktober.

I ett pressmeddelande från svenska Läkemedelsverket påpekar myndigheten att tills nya rekommendationer kommer så gäller fortfarande att patienter ska fortsätta sin behandling som rekommenderat och att man alltid bör eftersträva lägsta effektiva dos under kortast möjliga tid.

De så kallade icke-selektiva NSAID-preparat som är aktuella för översynen är diklofenak, etodolak, ibuprofen, indometacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid och piroxikam.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev