måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”En av de galnaste saker vi stödjer är att återuppfinna kondomen”

Publicerad: 31 mars 2014, 11:06

Miljardären Bill Gates håller föreläsing på Karolinska institutet. Foto: Gustav Mårtensson

Världens rikaste man, Microsoftmiljardären Bill Gates, besökte i dag Karolinska institutet i Solna för att tala om framsteg i kampen för bättre global hälsa.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Bill Gates framträdde inför ett fullspäckat auditorium av runt tusen specialinbjuna gäster – i publiken syntes KI-professorer, politiker och en och annan tv-kändis men också många studenter.

Seminariet inleddes av Bill Gates samarbetspartner professor Hans Rosling, som med hjälp av legobitar åskådliggjorde olika länders utvecklingshjälp. Rosling konstaterade att bidraget från Bill and Melinda Gates stiftelse är lika stort som bidraget från Schweiz, men något mindre än bidraget från Sverige.

När så Bill Gates, som är hedersdoktor vid KI sedan 2008, äntrade scenen till stora applåder började han med att redogöra för hur han och hustrun Melinda blev filantroper.

– Efter att jag slutat min heltidstjänst på Microsoft funderade vi på hur vi skulle kunna ge tillbaks av vår rikedom. Första tanken var att sprida preventivmedel. Allting blir lättare i de fattiga länderna om befolkningsökningen inte är jättesnabb, sade han.

– Sedan insåg vi att det finns sjukdomar som diarré från rotavirus som dödar en halv miljon barn varje år. Men själv hade jag aldrig hört talas om rotavirus. Samtidigt finns det vaccin mot denna sjukdom i den rika världen. Då förstod vi att här fanns en möjlighet att för oss att få ut det här vaccinet till den fattiga världen.

I dag ger Bill och Melinda Gates stiftelse årligen runt 3 miljarder dollar i utvecklingshjälp. Mycket går till just vaccinationsprogram.

Bill Gates återkom flera gånger till att världen blivit mycket bättre de senaste decennierna. Han visade publiken sitt favoritdiagram. Det visade antalet barn som dör före fem års ålder. År 1960 var det 20 miljoner, en siffra som minskat till 6,6 miljoner år 2012. Enligt Bill Gates är målet att få ner dödstalet till 2 miljoner.

– År 2035 ska inga länder i världen ha en högre andel barn än 5 procent som dör före fem års ålder. Jag är optimistisk att vi kan klara det. Men det krävs stora ansträngningar, sade Bill Gates.

Han prisade Sverige flera gånger för landets insatser i utvecklingsländerna. Som exempel nämnde Gates att Sida hjälpt till att halvera priset på preventivmedel.

Efter sitt anförande fick Bill Gates flera förberedda frågor från både en expertpanel och från publiken. En av frågorna, från Julia Schalk, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, handlade om vad som Bill och Melinda Gates stiftelse gör för att stärka kvinnans roll.

Efter en liten avväg då han inte direkt svarade på frågan, berättade Bill Gates om ett program i Sydafrika på ”community level”där sexarbetande kvinnor stärker och peppar varandra för att kunna kräva kondomanvändning vid samlag.

Anders Molin, hälsorådgivare på Sida, undrade vad Bill Gates skulle satsa på om han hade tio gånger mer pengar att donera.

– Det skulle vara fantastiskt att ha det. Hälften av våra pengar i dag kommer faktiskt från andra än oss själva, som min vän Warren Buffet. Om vi hade mer pengar skulle vi bland annat satsa ännu mer mot polio och malaria men också att bygga ut primärvården i de fattiga länderna, svarade Bill Gates.

Han berättade att stiftelsen som en privat givare kan satsa på ”galna saker” som länder inte kan göra. Gates exemplifierade med att man stödjer utvecklingen av en kondom som inte minskar den sexuella känslan för mannen.

– Det här skulle regeringen i USA inte kunna stödja, möjligen dock Sveriges, sade Bill Gates och drog ner skratt från publiken.

Efter seminariet fick Bill Gates en bokgåva som överräcktes av Karolinska institutets rektor Anders Hamsten. I gåvan ingick även ett presentkort på en guidad visning av KI:s unika samling av gammal medicinlitteratur.

Se en inspelning av seminariet ”The world is getting better – how we can end extreme poverty in our lifetime” på Karolinska institutets sajt.

Relaterat material

”Sverige bör trycka på hårdare i vaccinfrågan”

Världens rikaste blir hedersdoktor på Karolinska

Bill Gates hedersdoktor på KI

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev