Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En av fem i sjukhuspersonal hade antikroppar

Publicerad: 26 juni 2020, 06:25

Foto: Johan Adelgren

Nästan en av fem ur vårdpersonalen vid Danderyds sjukhus bar på antikroppar mot cornaviruset i våras, visar en undersökning från sjukhuset. Förekomsten av antikroppar skilde sig varken åt åldersmässigt eller mellan könen. Men undersköterskorna var överrepresenterade.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenDanderyds sjukhus

Blodprover togs mellan den 14 april och den 8 maj och av totalt 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus som ingick i undersökningen hade 19,1 procent då antikroppar mot sars-cov-2. Enligt resultatet av rapporten fanns ingen markant skillnad i förekomst av antikroppar mellan män och kvinnor eller mellan olika åldersgrupper.

De vanligaste upplevda symtomen hos de med antikroppar hade varit huvudvärk, feber och nedsatt luktsinne. Statistiken visar också att den som hade visat sig ha antikroppar också troligast har upplevt förlust av luktsinnet.

85 procent uppgav att de hade patientnära arbete och av dem hade 21 procent antikroppar. I gruppen som inte hade haft patientkontakt hade 9 procent antikroppar.

De medverkade fick också uppge om de hade arbetat med patienter som testats positivt för covid-19. Av de som svarade ja på den frågade hade 24 procent antikroppar medan 18 procent av de som arbetat med patienter som inte haft covid-19 hade antikroppar.

Bland de som ingick i studien var förekomsten av antikroppar som högst bland undersköterskorna, 25 procent, trots att det var en mindre grupp än exempelvis sjuksköterskorna, där 22 procent hade antikroppar.

Hos medarbetare på avdelningar med stor personrörlighet, akutmottagningen och flödesavdelningar, som hade haft kontakt med covid-19-patienter var andelen med antikroppar 26 respektive 27 procent. Det kan jämföras med regelrätta covid-19-avdelningar där 22 procent av medarbetarna hade antikroppar.

Relaterat material

15 procent av personalen har haft smittan

VICTOR BLOMDAHL/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev