Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"En balans mellan tävling och sporre"

Publicerad: 9 oktober 2013, 13:49

Vårdteam som samarbetade med barndiabetesregistret i ett projekt lyckades få avsevärda sänkningar av långtidsblodsockret. Ett team sänkte HbA1c med 12 mmol/mol.


I ett förbättringsprojekt med 12 barndiabetesmottagningar runt om i landet lyckades nästan alla öka andelen barn som nådde mål för långtidsblodsocker.

– Diabetes är en obotlig sjukdom så vårdkvaliten måste vara hög och förbättras, sade Lena Hanberger, diabetessjuksköterska vid Barndiabetesregistret, Swediabkids och projektledare, om varför det är så viktigt att uppnå mål vid diabetes.

Hon och den andra projektledaren, läkaren Karin Åkesson, redogjorde för hur de hade arbetat och vilka mål de hade uppnått vid ett seminarium på Nationella kvalitetsregisterkonferensen.

I snitt hade barnen sänkt sitt långtidsblodsocker med 3,7 mmol/mol under de 18 månader som mottagningarna samarbetade med diabetesregistret. Vid den mottagning som hade sämst måluppfyllnad från början sänktes långtidsblodsockret med hela 12 mmol/mol i snitt.

En av de framgångsfaktorer som lyftes fram var att utse en coach för teamen vid de olika mottagningarna. Coachen såg bland annat till att stötta de andra och se till att projektplanen följdes.

Karin Åkesson lyfte också fram att det är viktigt att varje team får se sina resultat så att de kan följa hur det går.

– Vi redovisade resultaten öppet så att alla kunde se hur det gick för dem. En del tyckte att det inte skulle vara en tävling så det är en balans mellan tävling och sporre, sade Karin Åkesson.

– Alla team har lyckats hålla sina resultat eller förbättrat dem, berättade hon.

De enda som inte lyckades förbättra sina resultat deltog inte i seminarier, vilket Karin Åkesson ser som ett tecken på hur viktigt det är att deltagarna i ett förbättringsprojekt träffas.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News