Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

En joint lika farlig som fem cigaretter

Publicerad: 31 Juli 2007, 17:50

En enda cigarett av cannabis kan ha samma effekt på lungfunktionen som fem tobakscigaretter, enligt en ny studie från Nya Zeeland.


Tidigare forskning har gett oklara resultat om vilken effekt som cannabisrökning har på lungorna. Nu visar forskare från Medical Research Institute of New Zealand i Wellington att skadeverkningarna i lungorna av cannabisrökning med vissa mått kan vara större än för tobaksrökning.

Forskarna undersökte 339 personer som ingick i en pågående studie om lunghälsa. Studiedeltagarna delades in i fyra grupper: de som enbart rökt cannabis motsvarande en joint om dagen i fem år, de som bara rökt vanliga cigaretter motsvarande ett paket om dagen i minst ett år, de som rökte både tobak och cannabis, samt de som inte rökte alls.

Forskarna fann ett dosberoende samband mellan cannabisrökning och nedsättning av lungfunktion i spirometriundersökning. Obstruktionen i luftvägarna som orsakades av en cannabiscigarett motsvarade obstruktionen som orsakades av 2,5–5 tobakscigaretter.

Enligt forskarna kan fyndet sannolikt förklaras av att cannabiscigaretter saknar filter, att cannabisröken är varmare än tobaksrök samt att cannabisrökare drar djupare bloss och behåller röken längre än tobasrökare.

Cannabisanvändarna klagade på andningsbesvär, hosta och slembildning. Datortomografiundersökning visade att cannabisrökning var kopplat till lägre lungdensitet, det vill säga lägre antal små luftvägar. Detta samband sågs inte till tobaksrökning.

Lägre lungdensitet har, enligt forskarna, föreslagits vara en markör för bildning av emfysem. Men i den aktuella studien påträffades emfysem bara i lungorna hos tobaksrökare.

Forskarna menar att deras fynd sammantaget visar att cannabisrökningens effekt på lungfunktionen kan ha stor betydelse ur folkhälsosynpunkt.

Den aktuella studien kommer att publiceras i tidskriften Thorax.

Thorax, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev