Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En miljon till Roslings minne

Publicerad: 10 februari 2017, 12:16

Många vill hedra Hans Roslings minne. Över en miljon kronor har på bara några dagar skänkts till Unicef. En officiell minnesceremoni planeras också.


När professor Hans Rosling gick bort tidigare i veckan startade hans hustru en insamling till FN:s barnfond, Unicef. Detta var något som Hans Rosling själv givit uttryck för innan han avled.

Insamlingen har snabbt fått gensvar och har nu brutit miljonkronors-vallen.

– Hans Rosling var vän med alla barn runt om i världen. Ingen annan använde sig av statistik på ett mer övertygande sätt, för att få människor att förstå vikten av att när man satsar på de mest utsatta barnen är det inte bara rätt, utan också smart. Vi kommer att sakna honom, säger Anthony Lake, chef för Unicef, i ett uttalande på organisationens hemsida.

På Karolinska institutets, KI:s, webbplats återges kondoleanser från hela världen:

”A great friend, educator and true inspiration for our work. Melinda and I are saddened by the loss of Hans Rosling”, skriver Microsoftgrundaren Bill Gates. (”En fantastisk vän, undervisare och sann inspiration i vårt arbete. Melinda och jag är ledsna över förlusten av Hans Rosling”, redaktionens översättning).

”En klar, pedagogisk och viktig röst som fick oss att bättre förstå vår omvärld har gått ur tiden. Hans Rosling kommer att saknas oss”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S).

KI planerar nu en större minnesceremoni för att hedra Hans Roslings minne. Den ska vara öppen för allmänheten. Datum är ännu inte bestämt men på institutets webb går det ändå att redan nu göra en interesseanmälan.

Relaterat material

Hans Rosling är död

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev