Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”En process med betydelse för nästan alla sjukdomar”

Publicerad: 7 oktober 2013, 11:41

Årets Nobelpristagare har kartlagt mekanismer som har betydelse för nästan alla sjukdomar, enligt Jan Andersson, professor vid Karolinska institutet.


Nobelpriset i medicin tillkännagavs inför en ett stort pressuppåd på Nobelforum vid Karolinska institutet i Solna. De tre pristagarna James Rothman, Randy Schenkman och Thomas Südhof tilldelades priset för att ha kartlagt mekanismer för hur cellerna transporterar molekyler.

– Det är processer som går genom alla celler och som har betydelse för nästan alla sjukdomar som vi känner till, säger Jan Andersson, ledamot i Nobelkommittén och professor vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Han nämner bland annat stelkramp som ett exempel på en sjukdom där systemet är satt ur funktion.

I dag vaccinerar vi mot stelkramp, men det sker inte över allt i världen och fortfarande är det många barn som avlider på grund av sjukdomen.

– Vi visste sedan tidigare att stelkramp orsakades av en bakterieinfektion, men det är i och med de här upptäckterna som vi har fått en förklaring till hur sjukdomen uppstår. Det ger förutsättningar för att ta fram behandlingar mot stelkramp, säger Jan Andersson.

En vanlig kritik är att Nobelpriset belönar upptäckter som inte har fått tillräckligt mycket praktisk tillämpning.

På vilket sätt har den här forskningen kommit till praktisk nytta?

– I det här fallet har tre forskare som upptäckt ett livsavgörande system belönats. Ett exempel där det har betydelse är vid diagnostik av immunbristsjukdomar hos små barn. I dag kan vi göra genetisk screening för att se om det förekommer något fel i cellernas transportsystem. Är det något fel gör man stamcellstransplantationer och på så vis räddas ett antal barn i Sverige varje år, säger Jan Andersson.

Han nämner även diabetes, epilepsi och förgiftningen botulism som andra tillstånd där de mekanismer som forskarna kartlagt är av särskild betydelse för förståelse av sjukdomen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News