Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En sjuk blindtarm kan skydda mot AS

Publicerad: 10 juni 2016, 12:08

En blindtarmsinflammation under barndomen verkar nästan halvera risken för att få ankyloserande spondylit senare i livet, enligt svensk forskning.


Ämnen i artikeln:

ReumatismSahlgrenska akademinEULAR

Länk till video

– De här resultaten stärker teorin om att ankyloserande spondylit inte enbart är en genetisk sjukdom. Med stor sannolikhet inverkar även olika miljöfaktorer, säger Ulf Lindström, forskare och läkare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till Dagens Medicin.

Han är försteförfattare till den nya registerstudien om ankyloserande spondylit, AS. Det är en inflammatorisk ryggsjukdom som bland annat ger ledskador i bäckenbenet och en förbening av ryggkotornas ligament. Ungefär 0,2 procent av svenskarna beräknas ha sjukdomen.

– Tidigare studier har visat att blindtarmsinflammationer kan minska risken för ulcerös kolit. Men det här är första gången man ser ett liknande samband för ankyloserande spondylit, säger han.

Enligt studien minskade risken för AS med 40 procent hos vuxna individer som haft en blindtarmsinflammation som barn, jämfört med kontrollpersoner. Forskarna fann även att risken för ankyloserande spondylit ökade med 20 procent bland sjukhusinlagda patienter med en luftvägsinfektion. Risken var ännu något högre vid infektioner i tonsillerna, 30 procent.

– Jag blev förvånad över att vi inte fann någon koppling mellan en ökad risk för AS och infektioner i urogenitalier eller mage och tarm. Ett sådant samband finns nämligen vid reaktiv artrit, en sjukdom som är närbesläktad med ankyloserande spondylit, säger Ulf Lindström.

Det är inte helt känt varför en blindtarmsinflammation verkar skydda mot AS, påpekar han.

– En teori är att inflammationer i blindtarmen ger långvariga immunologiska förändringar av mukosan i mag- och tarmkanalen. Kanske kan det leda till en skyddande effekt mot ankyloserande spondylit, säger han.

Det saknas fortfarande kunskap om bakomliggande orsaker till AS. Majoriteten av patienter bär dock på en genvariant som kallas för HLA-B27. Men troligtvis är det inte tillräckligt för att utveckla sjukdomen, menar Ulf Lindström. Han berättar att forskargruppen redan diskuterar fortsatta studier inom området.

– Härnäst vill vi gå vidare och undersöka vilka specifika patogener som kan ge en ökad risk för AS.

Studien innefattade 2 634 patienter med ankyloserande spondylit samt 11 064 matchande kontrollpersoner.

Läs mer i abstract:

U Lindström med flera. Infections of the gut, urogenital and respiratory tract and appendicitis during childhood, and the risc of developing ankylosing spondylitis. Eular 2016.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News