Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Enäggstvilllingar inte så lika

Publicerad: 15 februari 2008, 09:46

Enäggstvillingar är inte helt genetiskt identiska. Det visar en ny studie som kan få stor betydelse för forskningen om ärftliga sjukdomar.


Svenska, amerikanska och holländska forskare står bakom studien, som  i dag publiceras i American Journal of Human Genetics.

– Även om arvsmassan är näst intill identisk mellan två enäggstvillingar visar våra resultat att det faktiskt finns små skillnader och att dessa är ganska vanliga. Detta kan få stor betydelse för förståelsen av genetiskt betingade sjukdomar, säger professor Jan Dumanski, verksam  vid institutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet och vid University of Alabama, Birmingham, som lett studien tillsammans med kollegan Carl Bruder, University of Alabama, i ett pressmeddelande.

Forskarna studerade 19 par enäggstvillingar och fann att det fanns skillnader i antalet kopior av enskilda DNA-segment mellan de båda tvillingarna. Detta kan var en förklaring till att en tvilling kan drabbas av en sjukdom medan den andra är frisk, tror forskarna.  

– Genom att upptäcka dessa små genetiska skillnader hos enäggstvillingar där den ena är sjuk, får vi möjlighet att koppla specifika genetiska förändringar till uppkomsten av vanliga sjukdomar, säger Carl Bruder.

Läs artikeln i American Journal of Human Genetics 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev