Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Endast Uppsala utan kömiljard

Publicerad: 12 februari 2013, 14:54

När regeringen nu delar ut årets kömiljard är det bara Uppsala som blir utan ersättning.


Regeringens kömiljard består av de två delarna besök och åtgärd. För att få ta del av kömiljarden när det gäller besök måste landstingen klara av att erbjuda besök hos en specialistläkare inom 60 dagar för minst 70 procent av patienterna. De landsting som lyckas erbjuda minst 80 procent av patienterna detta får dela på ytterligare pengar.

När årets pengar nu delas ut visar det sig att alla landsting förutom Uppsala klarade av att erbjuda besök hos en specialistläkare inom 60 dagar för minst 70 procent. De allra flesta av landstingen får också del av extrapengarna eftersom de klarade av att erbjuda besök inom 60 dagar för minst 80 procent. Förutom Uppsala var det bara Dalarna, Jämtland och Södermanland som missade detta mål.

När det gäller åtgärdsdelen av kömiljarden måste alla landsting kunna erbjuda behandling eller operation inom 60 dagar för minst 70 procent av patienterna för att få del av pengarna. De landsting som klarar av att erbjuda behandling till minst 80 procent av patienterna inom 60 dagar får dela på en extra pott pengar.

Inom åtgärdsdelen är det något fler landsting som misslyckas. Uppsala, Dalarna, Sörmland misslyckas med att erbjuda behandling inom 60 dagar för minst 70 procent av patienterna. Att erbjuda behandling inom 60 dagar för minst 80 procent av patienterna är det bara 11 av de 21 landstingen som klarar.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News