Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Engångskniv räddare i nöden vid akut förlossning

Publicerad: 10 oktober 2007, 05:46

FALLET En akutväska med utrustning för nödkejsarsnitt är ett livräddande tips till landets förlossningskliniker. Det har Mälarsjukhuset i Eskilstuna infört sedan en förlossning sånär fick ödesdigra konsekvenser.


– En kniv, har någon en kniv?

Det är en fråga förlossningsläkaren Kaj Wedenberg vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna vill slippa ställa igen. Nu gick det bra den morgonen i augusti när han tvingades förlösa en döende ung kvinna med en engångskniv av plast, ämnad för betydligt mindre ingrepp. Men sedan dess tar sjukhuset inga risker. Nu finns utrustning för kejsarsnitt och andra akuta situationer på förlossningsavdelningen.

Den ovanliga händelse som utmynnade i detta rutinskifte började som en helt vanlig dag på förlossningen. En 22-årig kvinna och hennes sambo skulle strax bli föräldrar och allt fungerade bra. En kvart efter att ryggbedövning lagts inträffade så det otänkbara: kvinnan slutade plötsligt att andas. Kaj Wedenberg satt med pappersarbete i ett rum intill när en barnmorska plötsligt stormade in. En minut senare var han och en läkarkollega igång med hjärt-lungräddning.

– Hon var slapp, blå och andades inte. Då det inte fanns någon andningsmask fick jag använda mun mot munmetoden, berättar Kaj Wedenberg.

Tvingades till drastiskt beslut
Larmet gick till sjukhusets HLR-team och det tog inte lång stund innan anestesipersonal övertog hjärt-lungräddningen. Då kvinnan trots detta inte visade några livstecken, förstod Kaj Wedenberg att tiden var knapp. För att dels ha en chans att få igång kvinnans cirkulation, dels rädda barnet från syrebrist, tvingades han ta det drastiska beslutet att utföra ett akut kejsarsnitt där och då.

– Jag visste inte hur väl syresatt fostret var i det här läget. Att förlora tid genom att transportera till operation, hade kunnat vara droppen. För mammans skull var det lika brådskande. Barnets tyngd trycker på den stora hålvenen och bromsar blodflödet till hjärtat, förklarar Kaj Wedenberg.

Det var nu han upptäckte att han saknade det mest essentiella redskapet för ingreppet – en kniv. Eftersom kejsarsnitten alltid utförs på operationsavdelningen en bit bort fanns inte någon sådan på förlossningen. En snabb HLR-sjuksköterska lyckades lösa dilemmat, ur sin akutväska fick hon fram en engångskniv med plasthandtag.

– Sådana används vanligen för att öppna bölder och liknande. Men den fyllde sitt syfte, berättar han.
Barnet hade klarat turbulensen förvånansvärt bra. Med andningshjälp kvicknade det till och led inga men av sin dramatiska födelse. Också mamman visade nu tecken på återhämtning. Sårkanterna kring snittet började blöda, en signal för fungerande cirkulation, och hon svarade nu på hjärt-lungräddningen. Snabbt forslades hon till en operationssal där kejsarsnittet fullföljdes. Några timmar senare var kvinnan vaken och utan men eller minne av händelsen.

Ännu har Kaj Wedenberg inget svar på vad det var som gick fel vid den unga mammans förlossning. Han och kollegorna på anestesikliniken har gått igenom och uteslutit möjliga komplikationer med ryggbedövning utan att finna ett svar.

– Det var inte så att bedövningen lades fel, inte heller kan vi se att hon reagerade mot bedövningsmedlet eller morfinet i detta. Det enda som återstår är om hon fått en överkänslighetsreaktion eller om hon har ett tidigare okänt hjärtfel. Just nu utreds det vidare av anestesikliniken, berättar Kaj Wedenberg.

Har skaffat nödväska
Risken för att något liknande ska hända igen är ganska liten, tror han. Totalt dör 2 kvinnor av 100 000 under förlossning i Sverige och komplikationer med ryggbedövning inträffar möjligen 2 gånger på 10 000, gissar Kaj Wedenberg. Men som en trygghetsförsäkring har förlossningsavdelningen nu skaffat en akutväska för nödoperationer. Det är ett tips de ger andra sjukhus som inte gör kejsarsnitt på förlossningsavdelningen.

Att allt gick bra den där gången i augusti beror, enligt Kaj Wedenberg, på tur kombinerat med skicklighet.

– Tur eftersom det hände klockan nio, precis i skiftbytet när vi hade mycket personal, och skicklighet från mina kolleger på anestesikliniken. De ska ha all heder för sin snabba insats.

Läs om fler intressanta fallstudier under vår vinjett "Fallet"

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev