Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Engelska i test oroar utlandsutbildade läkare

Publicerad: 11 oktober 2016, 10:42

Det nya medicinska kunskapsprovet innehåller frågor om en engelsk vetenskaplig artikel. Det oroar flera utlandsutbildade läkare.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Som Dagens Medicin tidigare har berättat är flera utlandsutbildade läkare oroliga inför det nya kunskapsprovet, som krävs för legitimation. Till skillnad från tidigare testas nu avsnitt ur hela läkarutbildningen, både prekliniska och kliniska frågor, och upplevs som alltför omfattande för att man ska kunna plugga in det.

Dessutom finns en oro inför den engelskspråkiga delen av provet.

– På Thuleprovet fanns inte dessa krav och jag har inte förberett mig på engelska. Alla mina kunskaper är på svenska och jag har läst böcker på svenska, säger Svetlana Svistunova, som är utbildad i Ryssland och bara läste engelska i två år.

Magnus Hultin är överläkare och lektor på Umeå universitet som haft i uppdrag att utforma provet, och har kontaktats av flera personer som varit oroliga inför den engelska vetenskapliga artikeln. Men att ha med denna är väl förankrat bland programledningarna vid läkarutbildningarna, säger han.

– Det finns en samsyn att läkare förväntas kunna läsa engelska, det ingår i de basfärdigheter man förväntas ha för att kunna tillgodogöra sig nya rön. Redan för att komma in på den svenska läkarutbildningen krävs betyg i engelska, säger han.

Svetlana Svistunova tycker också att det är rimligt att läkare kan engelska, men att informationen har varit bristfällig.

– Det är jätteviktigt att kunna engelska, men man kanske kan testa det lite senare. Vi visste inte att provet skulle vara på engelska. Socialstyrelsens krav säger att man ska kunna svenska på C-nivå, men inget om engelska.

Svetlana Svistunova fick reda på att den vetenskapliga artikeln skulle vara på engelska i slutet av september. Hon mejlade då Socialstyrelsen, och fick svaret att om denna del av provet blir ”utslagsgivande” får man diskutera upplägget med Umeå universitet.

Relaterat material

Läkare oroliga inför nya kunskapsprovet

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev