Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Enhetschefs dubbla roller ifrågasätts i anmälan

Publicerad: 13 augusti 2010, 12:42

En enhetschef vid en rättspsykiatrisk klinik har samtidigt varit delägare i ett bolag som tagit emot utslussningspatienter. Nu granskas han av Socialstyrelsen.


Gunno Zetterkvist är avdelningschef för två avdelningar på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Samtidigt har han intressen i ett privat bolag som driver ett HVB-hem. Han blev delägare i maj och samarbetade med huvudägaren även innan dess, skriver Sundsvalls Tidning.

Tidningen avslöjar också att en sjuksköterska har anmält Gunno Zetterkvists dubbla roller till Socialstyrelsen. Det privata bolaget har tagit emot utslussningspatienter från kliniken och fakturerat miljontals kronor. Enligt sjuksköterskan har Gunno Zetterkvist dessutom använt sitt personliga inflytande för att en patient skulle bli kvar på HVB-hemmet i stället för att flyttas till ett serviceboende i sin hemkommun.

Gunno Zetterkvist tillbakavisar anklagelserna men vill inte kommentera anmälan ytterligare. Till Sundsvalls Tidning säger han att han har sagt upp sig från Rättspsykiatriska regionkliniken och kommer att sluta i september.

Klinikens verksamhetschef Erik Söderberg uppger att han har känt till Gunno Zetterkvists dubbla roller i flera år.

– Jag har regelbundna diskussioner med honom för att på mitt sätt försäkra mig om att det sker på ett moraliskt och etiskt sätt. De uppgifter jag fått gör mig trygg i att det är så, säger Erik Söderberg till Sundsvalls Tidning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev