Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Enkät: Läkare larmar om platsbrist

Publicerad: 25 juni 2018, 06:07

Foto: Rickard L.Eriksson

Bristen på vårdplatser får läkare att må dåligt. Åtta av tio sjukhusläkare har det senaste året skrivit ut patienter alldeles för tidigt enligt en arbetsmiljöenkät bland 1 200 läkare.


En färsk arbetsmiljöundersökning av Läkarförbundet konstaterar att platsbristen orsakar stora dilemman för personalen, rapporterar Svenska Dagbladet.

I enkäten, som 1 200 läkare har besvarat, är det 61 procent som anser att bristen på vårdplatser har stor eller mycket stor negativ inverkan på deras arbete.

– En katastrofal utveckling. Många vittnar om tuffa prioriteringar där den som är mest sjuk får den sista sängen medan resten inte ges den vård de borde få. Man tvingas chansa, vilket riskerar att det uppstår komplikationer, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet, till tidningen.

Enkäten visar också att 82 procent av de som svarat någon gång under det senaste året har skrivit ut patienter för tidigt på grund av platsbrist medan 71 procent har skickat hem patienter som borde ha lagts in på grund av att det saknats vårdplatser.

Dagens Medicin har nyligen räknat ut att 5 000 vårdplatser hålls stängda i sommar på grund av personalbrist.

Relaterat material

Fyra av tio vårdplatser stängda i Stockholm

Rekorddyrt hyra in personal i sommar

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev