Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Enkät om ålderns betydelse vid behandling

Publicerad: 27 november 2003, 10:31

Den åldrande människan är temat för årets Riksstämma. Dagens Medicin frågade fem läkare på Riksstämman "Hur väger du in ålder när du bedömer om en behandling ska ges?"


Mats Haglund, överläkare på infektionskliniken, Länssjukhuset i Kalmar.  - Innan man sätter i en behandling så väger man nyttan mot risken. I den här bedömningen spelar självklart åldern in. Dessutom finns det en etisk aspekt som man också måste ta hänsyn till, och det är om man ska utsätta en gammal människa för en tuff och svår behandling.

Leif Tokics, överläkare på anestesikliniken, Huddinge universitetssjukhus.  - Ålder är en viktig faktor som måste vägas in i bedömningen. Poängen är ju att patienten ska ha någon nytta och glädje av behandlingen. I bedömningen spelar självklart också pengar in, vi har ju inte råd att behandla alla. Detta är inte något nytt, men ju mer resursbrist, desto mer ställs frågan på sin spets.

Anna Granath, läkare på ÖNH-kliniken, Huddinge universitetssjukhus.  - Vid kirurgisk behandling så kan åldern spela roll för resultatet, och det är något man måste ta hänsyn till i bedömningen, liksom patientens allmäntillstånd. Biverkningarna vid läkemedelsbehandling kan också vara mer besvärliga hos äldre. Men en vital gammal person blir inte nekad behandling.

Jonas Sjögreen, allmänläkare, Västerås.  - Åldern spelar roll, men är inte vägledande. Den individuella nyttan är A och O. Behandlingen ska ju lindra och hjälpa. När det gäller prioriteringar och annat, så är min uppfattning att det inte handlar om någon egentlig resursbrist. Problemet är att vi snarare överbehandlar än underbehandlar. Om vi ser över vad vi gör i sjukvården, skulle pengarna räcka.

Marie Degerblad, specialistläkare, kliniken för endokrinologi och diabetologi, Karolinska sjukhuset.  - Jag går inte efter den kronologiska åldern, utan efter den biologiska. Två personer med samma födelseår kan ha helt olika biologisk ålder, och det är ju denna ålder som påverkar behandlingens effekt.

Foto: Mats Andersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev