Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Enklare ansöka om legitimation

Publicerad: 22 mars 2016, 12:30

Pernilla Ek är enhetschef på Socialstyrelsen.

Foto: Socialstyrelsen

Det har blivit enklare för utländska apotekare och receptarier att ansöka om svensk legitimation.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen sjösatte för snart en månad sedan en ny webbplats som riktar sig till personer med utbildning utanför EU och EES som vill arbeta inom de 21 vårdyrken som är legitimerade.

På webbplatsen går det att läsa om vilka krav som ställs för att få arbeta i Sverige och hur ansökningsprocessen går till, till exempel vilka handlingar som måste skickas in. Syftet är få in fler kompletta ansökningar från början så att handläggningstiderna kan kortas.

– Vi får hela tiden frågor och får begära in kompletteringar. Vi hoppas att det här ska göra det lättare att fylla i rätt och att folk lättare ska förstå vilka steg man ska gå igenom, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen, till Dagens Apotek.

Den nya webben är anpassningsbar både för paddor och mobiltelefoner, vilket Socialstyrelsens webb i övrigt inte är. Förutom svenska, finns den också på engelska och arabiska.

– Det är alltid en utmaning vilka språk man ska översätta till. Vi har uppfattningen att många sökande har arabiska som ett av sina språk och det är också ett språk som vi har kunnat säkerställa att översättningen är korrekt, säger Pernilla Ek.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev