Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Enköping ska operera fler men förlorar akutkirurgin

Publicerad: 24 september 2009, 14:01

Genom att förändra drift och uppdrag för Lasarettet i Enköping garanteras att sjukhuset blir kvar. Akuten kommer dock att stängas på nätterna.


Landstinget i Uppsala län har utrett framtiden för Lasarettet i Enköping och föreslår nu att sjukhuset från årsskiftet ska drivas som så kallad intraprenad med tonvikt på närsjukvård i samverkan med primärvården.

Samtidigt utökas operationsverksamheten, som ska göra 4 000 operationer om året. Akutkirurgin flyttas dock till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

När det gäller akutmottagningen i Enköping så kommer denna att stängas nattetid. I stället byggs ambulansverksamheten ut. Förslaget till ett nytt vårduppdrag för Lasarettet i Enköping behandlas av landstingsstyrelsen på måndag.

– Detta är en satsning på Lasarettet i Enköping. Genom att modernisera det och utveckla operationsverksamheten försäkrar vi oss om att lasarettet kommer att kunna finnas kvar och serva den södra länsdelen med kvalificerad vård, trots det ekonomiskt kärva läget, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (m).

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev