Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Enzym kan fungera som tidig markör för njurskador

Publicerad: 7 mars 2005, 13:54

Halterna av enzymet NAG, N-acetyl-beta-D-glucosaminidas, i urinen kan fungera som en tidig markör på njurpåverkan vid diabetessjukdom. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Geriatrics and Gerontology International.


I studien som har utförts av forskare vid Nippon Medical School, Tokyo, Japan, ingick 41 patienter i åldrarna 40-78 år som hade diabetes typ 2.

Forskarna undersökte hur halterna av NAG i urinen påverkades i jämförelse med halterna av albumin, båda i förhållande till kreatinin i urinen, under en femårsperiod.

Samtliga patienter hade normala halter av albumin i urinen vid studiens inledning, det vill säga mindre än 30 milligram albumin per gram kreatinin vid studiens inledning. Under perioden utvecklade 15 patienter njurskador, eller diabetesnefropati, vilket gjorde att de fick ett ökat albuminläckage i urinen.

Studien visar att halterna av NAG och albumin var signifikant högre i förhållande till kreatinin hos de patienter som senare utvecklade njurskador, jämfört med dem som inte gjorde det. Dessutom visar studierna på gradvis ökade halter av NAG både hos de patienter som utvecklade njurskador och de som inte gjorde det.

Forskarna anser med anledning av resultaten att NAG kan vara en oberoende tidig markör för diabetesnefropati.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev