Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Epo kopplas åter till dödlighet hos cancerpatienter

Publicerad: 27 februari 2008, 15:01

Cancerpatienter som behandlas med erytropoietin eller darbepoetin mot anemi kan ha en ökad risk att dö, även efter justering för blodproppsrisk. Det visar en litteraturgenomgång som presenteras i tidskriften Journal of the American Medical Association, Jama.


Erytropoietin och darbepoetin har länge givits till cancerpatienter med anemi för att stimulera utveckling av röda blodkroppar. Under senare år har det dock kommit rapporter om att det finns risk för ökad dödlighet om erytropoietin ges vid solida tumörer.

Nu har forskare vid bland annat Northwestern University's Feinberg School of Medicine, Chicago, USA, genomfört en litteraturstudie för att undersöka riskerna för blodproppar och även mortalitet i samband med behandling.

Studien som omfattar kliniska studier under perioden 1985-2005 visar att patienter med icke-hematologisk cancer som fick behandling med dessa läkemedel hade 57 procent ökad risk att drabbas av blodproppar, jämfört med patienter som inte fick behandlingen. Dessutom sågs en 10 procent ökad risk att dö bland de patienter som fick behandling med dessa läkemedel.

Forskarna säger i ett pressmeddelande att resultaten väcker en oro för att läkemedlen kan öka risken för att även cancerceller tillväxer, vilket därmed förkortar patienternas liv. Detta beroende på att den ökade risken att avlida inte helt kan förklaras av den ökade risken för blodproppar.

Enligt pressmeddelandet kommer den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, att diskutera dessa data vid ett möte den 13 mars.

Svenska läkemedelsverket tog förra året fram nya rekommendationer som innebär att erytropoietin bör användas restriktivt i behandlingen av cancerrelaterad anemi.

JAMA 2008; 299: 914-924.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev