Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EQT får nobben av Praktikertjänst

Publicerad: 8 mars 2013, 08:12

Praktikertjänsts huvudkontor i Stockholm

Foto: Freddy Persson

Praktikertjänst säger nej till budet från riskbolaget EQT. Trots jävsdiskussioner sitter vd Carola Lemne kvar i Investors styrelse.


Styrelsen för vårdkoncernen Praktikertjänst avvisar förslagsbudet från riskkapitalbolaget EQT.  Med mer än 80 procent av ägarna bakom sig valde styrelseordföranden Anders Jonsson och övriga styrelsen att säga nej tack till budet som skulle kunna ha gjort vissa läkare och tandläkare till mångmiljonärer.

– Processen visar att ägarna är stolta och tror starkt att vår ägarmodell långsiktigt fungerar mycket väl för att bedriva och utveckla vårdverksamhet, säger Anders Jonsson i ett pressmeddelande.

Efter hand har det också visat sig att EQT:s bud skattemässigt inte är fullt lika fördelaktigt som det framstod när det presenterats.

– Det har inte varit avgörande. Många av dem som skulle tjäna mycket pengar på att sälja tycker att friheten att få bestämma över sitt eget arbete är mer värd. Att vara delägare i Praktikertjänst är lite av en livsstil, säger Björn Persson, personal- och kommunikationsdirektör i koncernen.

Sedan EQT lade sitt bud i februari har det funnits en diskussion om att vd Carola Lemne sitter på två stolar. Hon är vd i Praktikertjänt och ledamot i styrelsen för Investor, som i sin tur är storägare i en av EQT:s fonder.

– Det har varit lite diskussioner om det bland en del av ägarna. Man har spekulerat runt en jävssituation. Men den stora majoriteten har konstaterat att det inte föreligger något jäv, säger Björn Persson.

Investor visste inte ens om att EQT lagt budet, enligt Björn Persson. Carola Lemne kommer också att fortsätta som ledamot i Investor.

Parallellt med att ägarna i februari fått säga sitt om budet från EQT har Praktikertjänst gjort en utredning om den tekniska konstruktionen av budet. Den visar att aktierna i bolaget inte kan säljas till andra än de som är verksamma i bolaget, det vill säga läkarna, tandläkarna och sjuksköterskorna.

Praktikertjänst går stärkta ur affären, anser ledningen. Majoriteten av de 2 120 ägarna sluter upp bakom den producentkooperativa modellen och det är ett tydligt budskap till beställarna i landstingen.

EQT:s bud var värt omkring 8,7 miljarder kronor. EQT tänker inte lägga några nya bud på vårdkoncernen, skriver Dagens Industri.

Aktieägarna är verksamhetsansvariga på vårdcentraler och tandläkarmottagningar runt om i landet. Omsättningen är nio miljarder kronor och koncernen har 8 770 medarbetare.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev