Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EQT vill köpa Praktikertjänst

Publicerad: 7 februari 2013, 12:44

Riskkapitalföretaget EQT är intresserat av att köpa Praktikertjänst och föreslår ett pris på 6,7 miljarder kronor.


EQT är, i det indikativa budet, berett att betala 1 000 kronor per aktie, jämfört med dagens 185 kronor. Men Praktikertjänsts styrelse råder sina aktieägare att tacka nej, enligt uppgifter till Dagens Medicin.

Styrelsen för EQT har den senaste tiden haft överläggningar med styrelsen för Praktikertjänst. På torsdagen fick de 2 210 läkarna och tandläkarna som äger Praktikertjänst ett brev om affären.

– EQT:s affärsmodell är att köpa bra företag och att fortsätta utveckla dem. Vi värdesätter det lokala entreprenörskapet inom Praktikertjänst och det fina patientarbetet, säger Ulf Mattsson, tilltänkt styrelseordförande och industriell rådgivare knuten till EQT.

Ulf Mattsson, som bland annat varit vd för Capio, räknar med fortsatta investeringar för läkarna och tandläkarna i koncernen. I planerna ingår även att starta nya vårdcentraler.

– Vi är beredda att betala extra utöver köpeskillingen för aktierna och en extra utdelning för att aktieägarna ska stanna kvar hos oss, men detaljerna är ännu inte klara. Anledning till det generösa indikativa budet är att vi värderar framtida vinster, säger Ulf Mattsson.

EQT vill således att så många som möjligt att dagens ägare ska följa med till det nya företaget och en morot är att lönerna ska höjas och bli mer marknadsmässiga. Ulf Mattsson vill även att namnet Praktikertjänst ska vara kvar.

Praktikertjänst är 5:a i Dagens Samhälles rankning 2012 av hur mycket företagen omsätter på den offentliga marknaden. På de tre första platserna kommer byggbolagen Skanska, NCC och Peab.

Affärsområdet hälso- och sjukvård omsatte år 2011 4,1 miljarder kronor och antalet medarbetare var 3 500. Tandvården var ännu större med en omsättning på 4,7 miljarder och cirka 5 000 medarbetare.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News