Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Erfarna läkare bäst vid bröstcancerscreening

Publicerad: 6 mars 2005, 13:00

Läkare som har minst 25 års erfarenhet av att tolka och bedöma röntgenbilder från mammografi har en överlägsen förmåga att skilja på godartade och elakartade förändringar i bröstvävnaden. Andelen falskt positiva svar sjönk ju äldre och mer erfaren läkaren var, enligt en studie i Journal of the National Cancer Institute.


Ett huvudargument från kritikerna mot mammografiscreening är att undersökningarna gör mer skada än nytta eftersom många kvinnor med helt godartade förändringar får det ångestladdade beskedet att de kan ha en misstänkt bröstcancer.

För att ta reda på vad som kan göras för att minska risken för falskt positiva svar gjorde forskare vid University of California, San Fransisco, USA, en studie för att undersöka vilken betydelse den enskilda läkaren har för resultatet.

De granskade 209 läkare som hade tolkat sammanlagt 1,2 miljoner mammografibilder från den 1 januari 1995 till den 31 december 2000. Av dessa hade 7 143 bedömts vara bröstcancer.

Resultaten visar stora skillnader i förmågan att ställa rätt diagnos utifrån bilderna. I genomsnitt upptäckte läkarna 77 procent av de fall som verkligen var bröstcancer, men den individuella förmågan varierade från 29 till 97 procent.

Den genomsnittliga andelen falskt positiva svar var 10 procent, men även där var det stora individuella skillnader mellan läkarna - den läkare som var sämst hade 29 procent falskt positiva svar, den bästa hade bara 1 procent.

De bästa resultaten hade läkare som hade stor vana vid att tolka mammografibilder. Ju större volym av bilder som läkaren bedömde, desto säkrare diagnos. De som tolkade 2 500-4 000 mammografi bilder per år hade hälften så många falskt positiva svar som de som bedömde mindre än 2 500 bilder per år.   Även läkarens ålder och antal år i yrket hade betydelse för resultatet.

Forskarna bakom studien tycker att kraven ska höjas för att en läkare ska anses vara kvalificerad att bedöma mammografibilder. Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA har i dag ett minimikrav på 960 bilder under en tvåårsperiod, eller cirka 10 bilder per vecka. Detta anser forskarna vara alldeles för lågt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev