Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ersättning till läkare ska redovisas

Publicerad: 12 juli 2013, 12:24

Alla ersättningar från företag till läkare ska redovisas. Det är innehållet i ett nytt etiskt regelverk som den europeiska läkemedelsindustrin har antagit.


– Det är ett viktigt steg för att säkerställa att det nödvändiga och fruktbara samarbetet mellan industrin och sjukvården ska mötas av förtroende i samhället i stort, säger Anders Blanck, VD i LIF – branschförening för de forskande läkemedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Industrin anser att det är viktigt att kunna ta del av till exempel kliniska prövningar och av kunskap från högt specialiserade läkare. Syftet med att öppet redovisa samarbeten mellan företag och sjukvårdspersonal är att bibehålla allmänhetens och patienternas förtroende.

Det nya regelverket antogs av den europeiska paraplyorganisationen för forskande läkemedelsföretag, EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), i juni. Enligt de nya reglerna måste samtliga medlemsföretag dokumentera och redovisa:

1.    Namn på sjukvårdspersonal och organisationer som har fått ekonomisk ersättning.
2.    Summorna av ersättningen samt typen av samarbete, såsom konsultarvoden, reseersättningar eller kongressavgifter.

Redovisningen ska ske från 2016, efter att man har säkerställt att personlig integritet och personuppgiftslagen respekteras.

– Det centrala är att vi inom industrin i och med det nya beslutet har förbundit oss att alla ekonomiska transaktioner mellan företag och sjukvårdspersonal i framtiden kommer att vara offentliga, transparenta och öppna för alla intressenter att ta del av, avslutar Anders Blanck.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev