Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Etablerade företag poppis

Publicerad: 30 september 2010, 13:12

Apoteket AB, Astra Zeneca och Läkemedelsverket hamnar i topp när medlemmarna i Sveriges Farmacevtförbund får utse sina drömarbetsgivare.


Det är de traditionella företagen som dominerar farmaceuternas topplista. 31 procent av dem som svarat på fackförbundets medlemsenkät såg till exempel Apoteket AB som en av sina ideala arbetsgivare.

Projektledaren Ingrid Bilkenroth på Sveriges Farmacevtförbund tror att det delvis kan förklaras av att farmaceuterna helt enkelt känner bäst till dessa företag.

– Vi kan ju se att det är stora välkända företag som har ett gott renommé. Jag tror att listan kommer att se annorlunda ut om vi upprepar den här undersökningen. Det finns flera företag som hamnat under strecket som jag tror kommer att ta ett kliv uppåt när de blir mer välkända, säger hon till Dagens Apotek.

Det är första gången Sveriges Farmacevtförbund genomför en sådan här attitydundersökning om hur farmaceuterna ser på sina karriärer. Strax under 2000 medlemmar har besvarat webbenkäten som utfördes under augusti och september.

De som svarade fick välja tre favoriter, antingen bland ett antal företag som fackförbundet föreslog eftersom där arbetar många farmaceuter, eller egna förslag.

Anledningen till att enkäten utfördes är att förbundet vill veta mer om vad deras medlemmar väntar sig av arbetsgivarna på den nya arbetsmarknaden.

– Vi ser ju när vi pratar med våra medlemmar att det finns många frågor som inte är utredda, som vad de olika aktörerna står för och vad de kan erbjuda, säger Ingrid Bilkenroth.

I undersökningen ställde förbundet även frågor om hur farmaceuterna ställde sig att till att arbeta som chefer. Det visade sig vara mest populärt bland de yngre – medan 23 procent av dem som var i åldern 26 till 30 år var intresserade av att bli chefer, så var motsvarande andel i åldersgruppen 61 till 65 år bara 2 procent.

– Chefsfrågan är aktuell, just nu råder det brist på apotekschefer. Och det är ju inte så konstigt att det blir ett gap när det kommer fler apotek än det finns erfarna apotekschefer, säger Ingrid Bilkenroth.

Enkäten visade dessutom att 12 procent av dem mellan 56 och 60 år kan tänka sig att fortsätta arbeta efter att de gått i pension. Likaså 10 procent av dem som var mellan 61 och 65 år. Och de lär inte ha några problem med att få denna önskan uppfylld, tror Ingrid Bilkenroth.

– Vi ser ju att det är stora pensionsavgångar de kommande åren. Om man kunde få fler intresserade av att jobba extra efter pensionen så skulle det göra det enklare för många arbetsgivare när det gäller schemaläggning under till exempel semestrar. Men då bör arbetsgivarna börja prata om det tidigt – inte på pensionsdagen, för då är det för sent, säger hon.

Topplistan över farmaceuternas drömarbetsgivare

1. Apoteket AB

2. Astra Zeneca

3. Läkemedelsverket

4. Apotek Hjärtat

5. Kronans droghandel

6. Apoteket Farmaci

7. Pfizer

8. APL samt Karolinska Institutet

9. Västra Götalands läns landsting, Boots, Farmacevtföretagarna, Apoteksgruppen samt Vårdapoteket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev